avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme intre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme intre mostenitori

Am o nelamurire.Daca doi frati ce au mostenit o casa nu ajung la nici un consens privind impartirea unde ar trebui sa se adreseze? Mentionez ca unul dintre ei are grija de casa dinainte ca parintii sa fi murit iar dupa moartea lor tot acela are si grija de casa plateste impozite si a platit si celuilalt frate suma de 5.000 euro dar acesta nu este multumit si vrea 15 mii in conditiile in care casa face 10.000 eurotoata.Va rog sa ma sfatuiti iar daca nu am trecut detalii care pot fi importante va rog sa mi spuneti pt a le aduce la cunostinta.
Cel mai recent răspuns: costi11 , utilizator 09:37, 5 Mai 2015
Buna ziua!Unul dintre frati , ma refer la cel care s-a ocupat de tot (casa,taxe impozite+5000 eur)daca are si probe in acest fel(chitanta sau martori ca a platit suma fratelui,chitante ca a platit impozite, martori ca s-a ocupat de parinti pe perioada vietii acestora),are de castigat. Dar neexistand o intelegere amiabila intre ei, se poate finaliza doar in instanta,,altfel nu poate sa-i oblige nimeni, pe niciunul dintre ei sa cedeze in favoarea celuilalt, deci amandoi sunt mostenitori,grav este faptul ca cel care s-a ocupat de tot a facut-o fara sa ceara nimic in schimb,( ma refer ca atunci cand s-a ocupat trebuia sa faca ceva in acest sens, si sa nu ofere bani fara un contract sau o intelegere la notar).Deci in concluzie: cel care doreste sa devina singur propietar,nu o poate face decat daca inainteaza proces.( sau sa ramana amandoi mostenitori si sa vanda ,50-50%).
pentru cei 5000 de euro exista un contract la notar. doar ca din cate stiu eu contractul acela avea un termen de valabilitate deoarece era un contract pe o suma de 15.000 euro partea acelui frate.Iar in contract se specifica ca pierzi cei 5000 de euro daca nu platesti pana la data de taota suma.Martori exista la fel si toate chitantele de la impozit.Casa este intretinuta in totalitate de tatal meu care este unul din frati.Merge la o distanta de 150 km de casa saptamanal pentru a face curat ,sapa gradina si tot ce tine de o gospodarie.(facturi si altele).Deci in mare cam ce ar trebui facut?
s-a dezbatut succesiunea ? aveti cunostinta despre acest fapt? suma de 15000 euro reprezenta cumva un avans pt sulta ? s-a facut cumva un partaj succesoral, tatal dvs obligandu-se sa plateasca 15 ooo euro cu titlu de sulta pana la o anumita data?
dati-ne mai multe detalii ..

da am aflat mai multe detalii.Nu cunosc termenii dar ei doi au facut contract si asa este ca el s a angajat sa i dea pana la o anumita data.A dat 5000 mii iar ulterior casa a fost scoasa la vanzare dar pretul ei este de 30.000 pt ca partea fiecaruia sa fie 15.000 dar casa nu costa mai mult de 10.000.Contractul acela a expirat iar in mod normal cica pierzi banii.Acuma eu imi dau cu parerea si zic ca banii aia nu au cum sa se piarda din moment ce i ai dat si exista si documente.Ca tu pierzi optiunea de a se cumula suma intr un anumit timp sunt de acord dar nu cred ca nu are cum sa fie recunoscuta ca si suma data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aport firma PUFACONT PUFACONT Multumesc mult pentru raspuns. La o societate patronul crediteaza firma co o suma sa zicem aproape lunar cu 20.000 sau 30.000 lei in functie de necesitate ... (vezi toată discuția)
Intrebare sunshine83 sunshine83 Buna dimineatza,amointrebare: Daca in timpul casatoriei 2 soti cumpara un apartament cu 35 mii euro si dupa un an il vand cu 45 mii.Achita creditul de ... (vezi toată discuția)
Partaj lungan_ro_1961 lungan_ro_1961 in anul 2004 ne-am casatorit iar in anul 2006 am primit de la socrii o suma de bani ,transfer facut prin banca ,in contul sotiei, suma de bani cu care am venit ... (vezi toată discuția)