buna ziua .am o mica problema o vecina lucreaza la negru la un magazin de linga noi, patronul le-a scos datoare 1400 ron ele lucreaza la negru la el nu au forme legale acum ma roaga sa va intreb daca au obligatia de a da banii inapoi. ele spunind ca nu au luat un leu din casa .sotia patronului strigindu-le ca sa-si dea aurul la amanet sa-i plateasca datoria. le este frica de patron.
Reclamatie la ANAF si ITM justificate dpdv legal, din ce am citit. Moral, hmm... suntem cu totii in aceeasi galeata... in care povara fiscala imensa duce la tot felul de lucruri rele pentru toti.
Nu inteleg baza reclamatiei la politie. Ce amenintari? Ameninţarea reprezintă fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere. Din cate am inteles, patronul (sau sotia acestuia) pretind de la angajatele (fara forme legale) sa restituie lipsa unor bani (evaporati misterios) din casierie, fie prin amanet, fie prin prestare de munca neplatita. Pana in acest moment nu vad in ce consta amenintarea.
Stiti bancul ala cu unul care intra intr-un bar, comanda de baut si cineva ii fura calul. Acesta le spune la toti ca daca nu o sa primeasca inapoi calul, o sa faca exact ce a facut tatal lui in asemenea situatie. Toti aia din bar, de frica, i-au inapoiat calul si apoi l-au intrebat ce a facut taica-su. Pai ce sa faca, si-a cumparat alt cal. :)
Eu inteleg ca le este frica de patron. Dar pentru ca sa fie amenintare lipseste elementul prin care se va manifesta amenintarea si care sa fie ILEGAL. Nu este nimic ilegal in a cere cuiva (presupus dator) sa achite datoria. Daca adauga la pretentie ceva in genul ca daca nu restitui datoria, atunci te bate, te omoara, iti da foc la casa etc... atunci exista elementul de natura penala. Dar atunci se pune intrebarea daca consituie o amenintare reala, deoarece oamenii spun la nervi multe, dar nu se stie cat este real sa duca la indeplinire.
Banii aia nu au disparut singuri. Daca s-a zgarcit sa monteze o camera de luat vederi pe casierie, e mai greu acuma sa descopere faptasul. Dar daca nu are dovezi, ori "concediaza" toate lucratoarele, ori inghite paguba si merge mai departe. Asa trebuia sa gandeasca acela inainte sa acuze fara dovezi.
Uneori prin reclamatie determinam agravarea unui conflict si putem determina o persoana, care a vrut doar sa sperie, sa treaca la actiune din razbunare. Deci sfatul meu este sa va ganditi si la ce urmeaza daca veti continua sa fiti vecini cu acesta. Am avut si eu conflicte in viata mea si intotdeauna am lasat o portita de scapare "adversarului" pentru a nu se ajunge mai departe. Incercati sa discutati cu respectivul sa inteleaga ca poate sa piarda cu mult mai mult si inchide de tot afacerea, desi acum probabil e tarziu dupa ce ati trecut deja la reclamatii la ANAF. Cum se spune, zarurile au fost aruncate.
Stimate domnule Ursulici, atat angajatorul cat si angajatele si-au asumat risuri atunci cand au convenit sa nu se intocmeasca acte de munca.
Nu poti acuza de furt daca nu ai dovezi solide.
Din ce posteaza utilizatorul inteleg ca partonasul nu se da in laturi in a uza de diverse forme de ilegalitati, fapt ce ma face sa cred ca angajatele nu au forme legale pentru ca asa a decis "distinusul", in aceasta situatie domnul sa isi asume consecintele si sa nu mai ameninte pe nimeni.
Ca raspuns la intrebarea domnului floralin, spun ca nimeni nu te poate obliga sa returnezi o datorie daca nu exista dovada clara a faptului ca esti dator- nu ai forme legale = nu ai preluat legal nici o gestiune.
Cat priveste reclamatia la ITM, eu una m-as abtine, pentru ca patronii vor sti cine a reclamat si pot umbla dupa tine sa iti faca rau ( sa te spuna altor angajatori ca esti turnator, sa te discrediteze, etc), cel mai bine cred ca ar fi ca angajatele sa plece si sa caute alt loc de munca.
A accepta sa lucrezi fara forme legale este tot atat de grav cat a propune sa se lucreze pentru tine fara forme legale.