Sunt PFA din01.01.2015.Am incheiat contract cu Casa de Sanatate pentru 0,85% cu 01.04.2015. Am inteles ca trebuie sa am minim 22 de zile lucratoare cotizatie. Luna aprilie are 21 de zile si mi s-a zis ca pentru a beneficia de concediul medical nu pot decat incepand cu 01.06.2015. Ma puteti lamuri,va rog, de ce nu pot lua concediul medical cu luna mai? daca am cotizat 21 de zile din aprilie si cateva zile din luna mai pana la concediul medical nu pot beneficia de acesta?
2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
... Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.
2. Art. 12. din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul prezentelor norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie si din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
....
Concediu medical
gina2010
daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)