avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Adeverinta de asigurat in loc de card de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Adeverinta de asigurat in loc de card de sanatate

medicul de familie sustine ca nu poate sa imi scrie un concediu fara sa activez cardul de sanatate. Eu am inteles ca exista totusi o varianta in care ne putem folosi de o adeverinta de la casa de asigurari valabila 3 luni. Medicul spune ca nu exista legislatie in vigoare pentru asa ceva. Ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:51, 6 Mai 2015
Hotărârea de Guvern nr. 49/2015 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 86, din 2 februarie 2015 prevede la alineatul 5 al articolului unic conținut, adeverinţa de asigurat ca alternativă la cardul electronic de sănătate, pentru dovedirea calităţii de asigurat în cazul celor care refuză cardul din motive de conştiinţă sau religios.

Alternativa legală la cardul electronic de sănătate, adică “adeverința de asigurat cu valabilitate de 3 luni” este prevăzută și în Legea 95/2006 care a fost modificată la articolele 211, 319, 330, 336, prin Ordonanța de Guvern nr 11/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 84 din 30 ianuarie 2015.

HG nr 49/2015 prevede că după data de 1 mai 2015 persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, vor face “dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă. Adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni se eliberează asiguratului pe baza unei cereri adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă. Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei, va fi însoţită de declaraţia pe propria răspundere privind refuzul cardului, precum şi de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit”.

sursa : [ link extern ] /
Se pare ca desi casa ar putea sa elibereze o asemenea adeverinta medicii nu o accepta pentru ca in contractele lor cu casa de asigurari nu exista nimic scris despre asta. Medicii au nevoie de un contract negru pe alb in care sa scrie ce servicii deconteaza casa in baza acelei adeverinte. Avem lege dar nu se aplica. Ce putem face?
Aratati-i medicului respectiv textul de lege.
i-am aratat. Cat timp in contractul cu casa nu zice nimic despre asta nu poate sa faca nimic si daca nu respecta contractul se teme de amenda. In plus textul de lege spune ca in baza adeverintei avem dreptul la "asistenta medicala" dar nu spune ce servicii. De exemplu daca lesin in cabinet o sa-mi dea un pahar cu apa sau sa-mi puna o perfuzie dar nu o sa-mi dea vreo reteta sau concediu pentru ca nu are nimic negru pe alb ca deconteaza casa in baza adeverintei. oare daca ma duc sa cer adeverinta de la casa poate sa-mi dea de acolo si un contract semnat si parafat in care sa scrie la ce am dreptul in baza adeverintei?
Luati legatura cu CNAS , intrucat stiu ca au modificat si contractul cadru , in acest sens.

CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta medicala Viovas Viovas Buna ziua! Am o intrebare: angajatorii mai au obligatia de a elibera adeverinte medicale (pentru medicul de familie sau pentru spital) pentru salariatii sai ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate national leonardy44 leonardy44 Buna seara! unde ma pot adresa pt obtinerea cardului de sanatate; -la casa de asigurari apare ca sunt asigurat dar fara card emis; -am intrebat la casa cand ... (vezi toată discuția)
Bună ziua!pe data de 3 mai anul acesta m-am angajat, de când ... Adela32@ Adela32@ Bună ziua!pe data de 3mai anul acesta mam angajat ,de când sunt asigurata la casa de asigurari de sanatate? Va mulțumesc (vezi toată discuția)