avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua!pe data de 3 mai anul acesta m-am angajat, ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua!pe data de 3 mai anul acesta m-am angajat, de când ...

Bună ziua!pe data de 3mai anul acesta mam angajat ,de când sunt asigurata la casa de asigurari de sanatate? Va mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la data angajării dar asta nu o sa se vadă în aplicația casei de sanatate deci nici la medicul de familie decât în momentul când angajatorul va începe sa depună declaratia și sa faca plata la stat cu reținerile din salariul dumneavoastra.
Sefa mia zis ca abia luna viitoare voi fi asigurata în sistemul la casa de asigurari iar dacă am nevoie de un control cu ce pot dovedi ca sunt asigurata doar cu contractul ?ca am cerut o adeverință de salariat și a zis ca nu se poate abia după o luna când voi întra în sistemul de la casa de asigurari ....cum pot dovedi la un consult ca sunt asigurata și ca sunt angajata?va mulțumesc pentru răspunsuri
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Veti putea beneficia de drepturile de asigurari sociale de sanatate in temeiul calitatii de salariat numai dupa plata contributiei catre fond, deci, asa cum a spus sefa Dvs. Serviciile de asigurari de sanatate nu se presteaza anticipat.
Pot beneficia de consultații dacă dovedesc cu contractul de munca?
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru salariaţi, „asigurarea începe la data încheierii contractului de muncă, deci când începe serviciul, şi se încheie în termen de trei luni de la data desfacerii contractului de muncă.

Documentele prin care se atestă calitatea de asigurat sunt, după caz, cardul național de asigurări sociale de sănătate, documentul rezultat prin accesarea de către furnizorii aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate a instrumentului electronic pus la dispoziție de CNAS, adeverința de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național sau adeverința de asigurat eliberată de casa de asigurări la care este înscris asiguratul în condițiile normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat.

Alte discuții în legătură

Cum obtin cardul european de asigurat? adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna seara Va rog sa imi spuneti care este modalitatea de a obtine un card de sanatate european? Va multumesc cu stima (vezi toată discuția)
Card de sanatate national leonardy44 leonardy44 Buna seara! unde ma pot adresa pt obtinerea cardului de sanatate; -la casa de asigurari apare ca sunt asigurat dar fara card emis; -am intrebat la casa cand ... (vezi toată discuția)
Concediu de 2 ani pentru crestere copil Laura_89 Laura_89 Buna seara, Am o nelamurire in privinta concediului pentru cresterea copilului timp de 2 ani. Sunt in aceasta situatie: lucrez cu contract de munca, sunt in ... (vezi toată discuția)