avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de 2 ani pentru crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de 2 ani pentru crestere copil

Buna seara,

Am o nelamurire in privinta concediului pentru cresterea copilului timp de 2 ani. Sunt in aceasta situatie: lucrez cu contract de munca, sunt in perioada de proba (m-am mutat in cadrul unui alt departament, al aceleiasi companii, contractul de munca a avut continuitate) si sunt insarcinata in 4 luni, iar in ultimele 24 de luni anterior datei cand se va naste copilul, am realizat timp de 12 luni consecutiv venituri profesionale la compania unde lucrez si in prezent.
Daca angajatorul decide sa ma concedieze in perioada imediat urmatoare, si raman fara loc de munca:
- pot beneficia de concediu prenatal si postnatal, cat si de indemnizatia si concediul de crestere copil timp de 2 ani?
Multumesc,
Cu stima Laura Cosma
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Februarie 2020
Laura_89, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 3 Februarie 2020
Buna ziua,
Angajatorul stie de sarcina dvs.?
L-ati anuntat in scris si ati atasat la acel inscris si certificatul ce atesta starea de graviditate, emis de medicul de familie/specialist?
Daca da...nu ar avea motiv sa va concedieze...
Chiar daca o fac, si aveti stagiul minim de cotizare de 12 luni in ultimi doi ani, inainte de data nasterii, o sa beneficiati de concediul de crestere copil si indemnizatia aferenta.
Pentru a beneficia de concediul pre si postnatal aveti doua variante:
-Fie asteptati o luna, doua...( in functie de cand va concediaza...) fara venituri si apoi depuneti Certificatele de concediu pre si postnatal la Casa de sanatate pentru a le plati,
-Fie, dupa concediere depuneti dosarul pentru a beneficia de somaj si, din somaj, de concediul pre si postnatal ( se suspenda acordarea indemnizatiei de somaj la depunerea concediilor pre si postnatal si vor fi platite aceste concedii ).
Dezavantajul la varianta a doua este ca in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil intra si venitul din indemnizatia de somaj ( care cred ca o sa fie mai mica decat salariul dvs. avut pana atunci) rezultand o indemnizatie mai mica.
Ultima modificare: Luni, 3 Februarie 2020
Ionut.ion, utilizator
Buna ziua

Angajatorul stie de sarcina mea. Am depus documente medicale. Multumesc frumos. Laura Cosma
O nelamurire as mai avea va rog frumos cu amabilitate:
1. ca sa de sanatate plateste concediile prenatal si postnatal in conditiile in care numai lucrez, insa ca sa le poata elibera medicul este necesar de obicei o adeverinta de salariat, iar daca numai lucrez pot fi luata ca co -asigurata?
2. In conditiile in care imi platesc eu vechimea se ia in considerare pentru indemnizatia aferenta concediului de crestere copil de 2 ani?
3. Angajatorul are obligatia sa imi elibereze documentele pentru stagiile de cotizare necesare pentru dosarul legat de concediul de crestere copil timp de 2 ani?

Va multumesc foarte mult. Laura
1. Art. 23 din OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
(2) De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.
(3) În situațiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul al indemnizației de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.

Angajatorul este obligat sa va elibereze, la incetarea contractului de munca, actele ce dovedesc vechimea in munca si salariul avut ( nu cunosc exact denumirea documentului...)

2. Platitit degeaba, ca femeie insarcinata sunteti asigurata din oficiu la sanatate, plus ca nu o sa se i-a in considerare pentru plata indemnizatiei pentru concediul de crestere copil.

3. Da, este obligat sa va elibereze poate actele necesare, dar, cum am spus la primul punct, nu cunosc exact denumirea documentului.
Cred ca este vb. de un extras din REVISAL, adeverinta..., fisa de lichidare....
Laura_89 a scris:

....
2. In conditiile in care imi platesc eu vechimea se ia in considerare pentru indemnizatia aferenta concediului de crestere copil de 2 ani?
3. Angajatorul are obligatia sa imi elibereze documentele pentru stagiile de cotizare necesare pentru dosarul legat de concediul de crestere copil timp de 2 ani?

Va multumesc foarte mult. Laura



2. Nu vi se ia nimic in considerare, intrucat vechimea in munca nu se plateste ... Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

3. Extrasul REVISAL nu are nicio valoare ... este vorba despre adeverinta tip necesara pentru indemnizatia CCC.

Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului andreeamar1 andreeamar1 Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie. La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate dupa concediu crestere copil cristinagradinaru cristinagradinaru Buna ziua, Va rog sa ma indrumati si pe mine cum sa rezolv urmatoarele situatii: In data de 08.02.2014 am nascut; pe data de 08.01.2015 trebuia sa ma intorc ... (vezi toată discuția)