avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in concediul maternal si in concediul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului

Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie.
La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi inceteaza de drept, fiind semnat cu durata determinata. Intrebarile mele sunt:
1. Dupa data de 24 septembrie sunt considerata somera si trebuie sa ma inscriu la Agentia pt. somaj? Daca da, in ce termen si cu ce documente?
2. Pe luna septembrie am emis un certificat medical pe care il voi preda angajatorului, care mi-l va plati pt. perioada 1-24 septembrie. Cum trebuie sa procedez pt. a primi in continuare concediul maternal, incepand cu 25 septembrie si pana la implinirea celor 126 zile legale?
3. Cum trebuie sa procedez dupa cele 126 de zile de concediu maternal? Daca as fi fost in continuare angajata, as fi primit de la angajator o decizie de suspendare a contractului de munca.
Multumesc pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:30, 21 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. - Va puteti inregistra la Agentia de Somaj chiar daca sunteti in concediu de maternitate.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.


2. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).



Multumesc mult pentru raspuns.

1. Imi puteti spune cum procedez mai exact? Pe luna septembrie duc certificatul medical la angajator (pt plata pana la 24 sept). La Agentia de Somaj duc o copie a acestuia semnata si stampilata de dr. de familie cu "conform cu originalul"?

2. In plus, am avut o discutie cu dr. de familie si aceasta imi spunea ca nu este sigura daca pe parcursul CCC beneficiez de asistenta medicala gratuita in situatia mea (ca nu mai am un contract de angajare, fie el si suspendat). Eu, din cele citite, am dedus ca sunt asigurata si in concediul maternal (pe care eu am ales sa il efectuez in totalitate postnatal - mai putin o zi), si in CCC.
1. - Pe perioada de CCC sunteti asigurata la sanatate, plata contributiei fiind efectuata de AJPIS, de la buget.

- Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .


2. - Pe perioada cat sunteti in somaj sunteti asigurata la sanatate, contributia fiind platita de catre AJOFM de la buget.

- Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 48.
(1) Beneficiarii de indemnizaţie de şomaj sunt asiguraţi în sistemul asigurãrilor sociale de stat şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi beneficiazã de toate drepturile prevãzute de lege pentru asiguraţii acestor sisteme.

(2) Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat şi contribuţia pentru asigurãrile sociale de sãnãtate se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi se vireazã caselor de asigurãri respective de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã.
...


3. - Pe perioada de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) sunteti asigurata la sanatate.

- Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 8
...
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate perioadele în care asiguratul beneficiazã de concediile şi indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.
...


4. Certificatul medical pe luna septembrie il duceti la Agentia de Somaj care il calculeaza si plateste si apoi recupereaza toata suma de la CJAS (ar fi bine sa intrebati si la CJAS).
Ref. pct 4 din raspunsul dvs.: Eu certificatul pt luna septembrie il duc la angajator (contractul se incheie in 24 sept.). Nu imi este clar daca o copie dupa acesta o duc la Somaj sau la CASMB. Ca de altfel si certificatele ulterioare.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata-dreptul la somaj si indemnizatie crestere copil aittu aittu Buna ziua, fiica mea are incheiat un contract de munca pe perioadă determinată care îi încetează de drept în data de 08 septembrie 2016. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cass sau ajofm lavi_cornelia lavi_cornelia Buna ziua, Ma numesc Diana B, am 23 de ani si sunt insarcinata in 32. de saptamani. La 30.06.2015 mi-a expirat CIM pe durata determinata, incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)