avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIM perioada determinata-dreptul la somaj si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIM perioada determinata-dreptul la somaj si indemnizatie crestere copil

Buna ziua, fiica mea are incheiat un contract de munca pe perioadă determinată care îi încetează de drept în data de 08 septembrie 2016. Mentionez ca lucrează la această firmă de 2 ani, in baza unor CIM incheiate pe perioada determinată. In prezent este in concediu prenatal, urmând să nască in jurul datei de 15 septembrie 2016, dată la care contractul individual de munca a incetat de drept. Doresc sa stiu dacă se poate inscrie la somaj in termen de 10 zile de la data incetarii contractului de munca, având in vedere ca la momentul inscrierii in somaj e in concediu prenatal sau postnatal iar AJOFM solicita adeverinta medicala că e aptă de muncă. De asemenea, la incheierea celor 42 zile de concediu postnatal işi poate suspenda somajul pentru a intra in concediu de creştere a copilului?
Ideea este ca nu aş dori sa piardă dreptul la somaj doar pentru că momentul incetării contractului de munca nu este aptă de muncă, fiind in concediu prenatal sau postnatal. Şi, evident are dreptul si la concediu de cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:05, 10 August 2016
1. - Se poate inregistra la Agentia de Somaj chiar daca este gravida si este in concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
- Adeverinta de la medicul de familie va arata faptul ca este apta de munca dar este si gravida (graviditatea nu este o boala).
- De asemenea va prezenta la Agentia de Somaj certificatele medicale pentru concediul de maternitate care ii vor fi platite.

2. - Se va emite decizia de plata indemnziatiei de somaj si, in acelasi timp, si decizia de suspendare a platii indemnizatiei de somaj.
- Daca va lua concediu de maternitate numai pana implineste copilul 45 de zile incepand cu a 46-a zi poate solicita conecdiu crestere copil (CCC).
- Face o cerere catre Agentia de Somaj prin care solicita supendarea platii indemnizatiei de somaj pentru a intra in CCC.
- Apoi depune actele la Primarie pentru indemnizatia pentru CCC.

3. - Unele Agentii de Somaj refuza in mod ilegal inregistrarea gravidelor.
- In acest caz faceti o contestatie la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

4. Ar mai fi si alta varianta:
- dupa incetarea CIM depune certificatele medicale pentru conecdiul de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care i le va plati.
- apoi depune actele la Primarie pentru indemnziatia pentru CCC.
- sa intrebe la CJAS ce acte se duca la prima depunere de certificat medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass sau ajofm lavi_cornelia lavi_cornelia Buna ziua, Ma numesc Diana B, am 23 de ani si sunt insarcinata in 32. de saptamani. La 30.06.2015 mi-a expirat CIM pe durata determinata, incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)
Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului andreeamar1 andreeamar1 Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie. La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)