avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in concediul maternal si in concediul de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului

Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie.
La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi inceteaza de drept, fiind semnat cu durata determinata. Intrebarile mele sunt:
1. Dupa data de 24 septembrie sunt considerata somera si trebuie sa ma inscriu la Agentia pt. somaj? Daca da, in ce termen si cu ce documente?
2. Pe luna septembrie am emis un certificat medical pe care il voi preda angajatorului, care mi-l va plati pt. perioada 1-24 septembrie. Cum trebuie sa procedez pt. a primi in continuare concediul maternal, incepand cu 25 septembrie si pana la implinirea celor 126 zile legale?
3. Cum trebuie sa procedez dupa cele 126 de zile de concediu maternal? Daca as fi fost in continuare angajata, as fi primit de la angajator o decizie de suspendare a contractului de munca.
Multumesc pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:30, 21 Septembrie 2015
De aceea v-am spus sa intrebati si la CJAS.
Buna ziua.

La Agentia de Somaj sector 6 mi s-a spus ca nu ma pot inscrie la somaj, nefiind apta de munca, deci in cautarea unui loc de munca si ca trebuie sa merg direct la CASMB cu concediile medicale pt postnatal. Iar la Somaj pot merge dupa terminarea CCC.
Sincer, nu mai inteleg nimic...
Imi puteti indica dvs. prevederea legala conform careia am dreptul (sau obligatia) de a ma inscrie la somaj in acest moment?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
andreeamar1, utilizator
1. - Agentia de Somaj nu are dreptate.
- Dvs. sunteti "apta de munca" si pentru ca sunteti gravida se va scrie pe adeverinta de la medic ca sunteti "apta conditionat" fiind gravida.
- Nicaieri nu scrie in Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca nu scrie ca o gravida nu poate sa se inregistreze la Agentia de Somaj.

2. - Faceti urgent o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
- Scrieti in sesizare acelasi text pe care l-ati scris aici.
Eu nu sunt gravida, ci am nascut in iulie. Ma aflu in concediu postnatal pana in noiembrie.
1. Imi cer scuze, nu am fost atent la istoricul mesajelor dvs.!

2. Ramane valabil raspunsul meu anterior, cu corectia de rigoare.

3. Faceti sesizarea la ANOFM, cum v-am spus anterior.

4. - Daca nu se rezolva nici asa mai aveti o varianta.
- Deoarece concediul de maternitate a inceput inainte de a inceta contractul individual de munca puteti sa depuneti certificatele medicale si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa terminarea concediului de maternitate puteti solicita indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).
- De la CJAS luati informatii cu ce documente sa va prezentati la prima depunere de certificat medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata-dreptul la somaj si indemnizatie crestere copil aittu aittu Buna ziua, fiica mea are incheiat un contract de munca pe perioadă determinată care îi încetează de drept în data de 08 septembrie 2016. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Cass sau ajofm lavi_cornelia lavi_cornelia Buna ziua, Ma numesc Diana B, am 23 de ani si sunt insarcinata in 32. de saptamani. La 30.06.2015 mi-a expirat CIM pe durata determinata, incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Gravida fara concediu de maternitate beredenisa beredenisa Buna ziua sunt gravida si sunt salariata dar imi expira contractul de munca. Doresc sa ma angajez la o firma sa am continuitate urmez ca in septembrie sa nasc ... (vezi toată discuția)