avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drept de veto - CEx: Asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drept de veto - CEx: Asociatie de proprietari

Buna ziua,

Am citit cu atentie atributiile unui Comitet Executiv si nu m-a lamurit asupra unui aspect.

Caz: noi suntem cateva zeci de blocuri impartite in mai multe asociatii afiliate. Toate asociatiile au contract cu aceeasi firma de administrare. Taxa platita difera de la asociatie la asociatie. Unii platesc mai mult altii mai putin.
Eu, facand parte din CEx al unei asociatii ce plateste mai mult decat celelalte desi sunt toate in "familie", doresc sa pun in discutie renegocierea si aducerea taxei la acelasi nivell Adica scaderea taxei.

Stiu ca CEx decide, dar, ce se poate face in cazul in care argumentele sunt evidente dar majoritatea membrilor CEx, avand interese, vor vota prelungirea in conditiile actuale?

Stiu ca nu exista dreptul de veto in astfel de cazuri, sau eu nu lam gasit pe nicaieri.

Ma intereseaza cum se poate stopa o astfel de situatie intr-un mod legal.

Multumesc anticipat,
Victor

PS: Nu stiu daca se considera reclama sau ceva, dar merge vorba despre Militari Residene, cartier ce reprezinta o situatie mai delicata/speciala avand in vedere structura/organizarea/etc.Si apar multe situatii prin care o asociatie mica nu trece.
Cel mai recent răspuns: MrV , utilizator 16:24, 5 Mai 2015
Nu exista drept de veto. Asta in mod sigur.

Ce inseamna "afiliere"? La ce sunteti afiliati?
Daca sunteti o asociatie independenta, atunci va puteti schimba administratorul, dar trebuie sa tineti cont si de termenii contractului, adica ce se prevede la rubrica de incetare sau reziliere contract.

Daca in cadrul comitetului executiv sunteti in minoritate, nu va ramane decat sa incercati sa convingeti colegii ca aveti oferte mai bune.
Se vorbeste de mai multe asociatii: fiecare asociatie poate sa negocieze cu firma unica de administrare.
Afiliere: probabil este un fel de federatie pe zona rezidentiala (ar trebui sa fie o federeratie oficiala care are un comitet executiv).

Firma de administrare poate sa fie fortata sa adopte un tarif egal pentru toate asociatiile: dar este dreptul firmei daca se va conforma sau nu.

Dumneavostra trebuie sa va folositi forta de persuasiune daca veti sa convingeti: regula consensului nu se foloseste in asemenea situatii.

De fapt am folosit termenul gresit. Este acord de asociere.
Avand acest acord s-a stabilit ca partea din cheltuielile de intretinere care trebuie raportate la CPI se va raporta la CPI din proprietatea comuna a condominiului si nu a blocului/parcelei.
Asta a decis CEx in 2012. Dupa 2012 s-au mai alipit si alte blocuri cu asociatii separate.
Acelasi cartier/dezvoltator.

Practic s-au alipit condominiului existent. Teoretic dar si practic taxa de administrare ar fi trebuit sa fie aceeasi pentru toate asociatiile (adica sa aiba aceeasi formula de calcul si la suprafete similare si fie pret similar) din condominiu, dar realitatea e alta. Decizia CEx pentru condomoniul vechi nu se aplica pentru condominiul nou desi practic ar fi acelasi condominiu dar mai mare. Sper ca m-am exprimat clar.
Nu prea.

Noi lucram cu urmatorii termeni:
- condominiu = bloc sau scara de bloc
- asociatie de proprietari - independenta, care poate fi infiintata pe un bloc cu mai multe scari, sau pe fiecare scara cate o asociatie, sau o asociatie unica pentru mai multe blocuri.

Dv. in ce situatie sunteti? Nu ne incurcati cu combinatie de mai multe asociatii.
Spuneti-ne, asociatia din care faceti parte este infiintata, are CIF propriu, are stampila proprie si este compusa din N scari, sau o singura scara, sau mai multe blocuri.


1-
Taxa platita difera de la asociatie la asociatie. Unii platesc mai mult altii mai putin
.Este temeinic si legal ca valoarea taxei sa fie diferita si conditionata de anumite criterii=numar imobile ,numar propretati individuale care fac parte din asociatia de proprietari
2-
Ma intereseaza cum se poate stopa o astfel de situatie intr-un mod legal.

Fie sensibilizati membrii comitetului sa ajunga la opinia dvs,fie schimbati componenta comitetului executiv cu persoane care nu sunt implicate si nu au interese proprii

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Intrebari despre asociatii de proprietari MrV MrV Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari pentru comunitatea avocatnet. Stiu ca unele din intrebari au raspunsul pe forum, alte raspunsuri nu le-am gasit. In ... (vezi toată discuția)
Dezafilierea de la asociatia de proprietari bcfbmv bcfbmv Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca toti locatarii blocului meu vor sa se dezafilieze de la asociatie se poate printr-o cerere de dezafiliere sau trebuie ... (vezi toată discuția)