avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... TVA si impozit pe venit pentru firma prestatoare de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

TVA si impozit pe venit pentru firma prestatoare de servicii IT in UE

Buna ziua,

Recent am deschis un SRL-D (platitor de impozit pe venit in momentul de fata). Eu sunt administrator si unic partener si ofer servicii IT pentru o firma din Suedia.
Initial idea a fost sa platesc 3% impozit pe venit si eventual 16% pe dividende (ce nu pot trece ca si cheltuieli).
Acum contabilul imi zice ca trebuie sa platesc si TVA 24% desi din ce am mai citit beneficiarul din Suedia ar trebuii sa plateasca TVA (prin mecanismul taxarii inverse).
Mentionez ca nu am facut inca contractul cu firma din Suedia(urmeaza sa-l fac acum) desi am facut o incasare pe luna aprilie.
O alta problema aparuta ulterior este ca nu pot oferi servicii de consultanta pentru mai mult de 20% din venitul firmei. Pentru asta am stabilit cu cei din Suedia sa emit facturi pe servicii IT ( codurile mele CAEN sunt pentru Consultanta IT, activitati de realizarea a softului la comanda)

Va rog sa ma sfatuiti care este cea mai buna abordare in situatia mea.

O zi buna,
Alex
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:54, 12 Mai 2015
Inainte sa emiteti factura inregistrati va in ROI - prestare de servicii in UE .
Daca nu sunteti platitor de tva nu emiteti factura cu TVA ( nu colectati TVA ) cand atingeti servicii pana la 65.000 de euro atunci deveniti platitor de tva in ROMANIA sau cereti la FINANTE pana in 10 a lunii sa fiti platitor de TVA in ROMANIA si sa facturati cu TAXARE INVERSA .
atentie la LIVRARI e DIFERIT !
Ca si CHELTUIELI multe nu puteti face daca nu sunteti si salariat, atentie !
Atentie cine face CHELTUIELILE, salariatul sau asociatul-administrator , se vor considera dividente .
FINANTELE INTERPRETEAZA cheltuiala facuta JURIDIC si aplicata fiscal. E BINE ca asociatul-administrator sa fie si salariat .
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
olden, utilizator
Ce coduri C.A.E.N. aveti? Dintre cele de mai jos? Acestea nu sunt consultanta si nu intra in categoria celor excluse pentru a fi microintreprindere.

6201 Activităţi de realizare a software-ului la comandă (software orientat client)
Această clasă include activităţile de scriere (programare), modificare, testare şi asistenţă privind produsele software. Este asemenea inclusă scrierea de programe urmând indicaţiile utilizatorilor (programe orientate pe client).
Această clasă include:
-proiectarea structurii şi conţinutului şi/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea şi implementa:
-sisteme software
-aplicaţii software
-baze de date
-pagini web
-adaptarea software-ului potrivit cerinţelor specifice, adică modificarea şi configurarea unei aplicaţii existente
astfel încât devine compatibilă şi funcţională, potrivit mediului sistemului informatic al clientului

Această clasă exclude:
-publicarea pachetelor de programe, vezi 5829
-transpunerea sau adaptarea software-ului nespecializat pentru o anumită piaţă, pe cont propriu, vezi 5829
-planificarea şi proiectarea sistemelor de calcul electronic ce integrează echipament, software şi tehnologii de
comunicaţii, chiar dacă software-ul furnizat este o componentă integrantă, vezi 6202

6202 Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei
Această clasă include planificarea şi proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software şi tehnologii de comunicaţii. Serviciile de consultanţă pot include şi activitatea de pregătire a utilizatorilor.

6203 Activităţi de management (gestiune şi exploatare) a mijloacelor de calcul
Această clasă include: activităţi de management şi exploatare, în locaţie, a sistemelor de calculatoare ale
clienţilor şi/sau a facilităţilor de prelucrare a datelor, precum şi serviciile anexe pentru acestea.

6209 Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei
Această clasă include alte activităţi privind tehnologia informaţiei şi activităţi anexe care nu sunt clasificate în
altă parte, cum ar fi:
-servicii de recuperare a informaţiilor din calculatoare în caz de dezastru
-instalarea calculatoarelor personale
-servicii de instalare a software

Această clasă exclude:
-instalarea calculatoarelor de mare viteză şi capacitate de stocare (mainframe) şi a echipamentelor similare, vezi 3320
-programe pentru calculator, vezi 6201
-consultanţă privind calculatoarele, vezi 6202
-activităţi de management a mijloacelor de calcul, vezi 6203
-prelucrarea datelor şi administrarea paginilor web, vezi 6311

6311 Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe
Această clasă include asigurarea infrastructurii pentru serviciile de găzduire a paginilor web, de prelucrare a
datelor şi activităţi conexe. Sunt incluse activităţi specializate de găzduire, cum ar fi găzduirea paginilor web,
servicii de streaming (organizare fluxuri) sau găzduire de aplicaţii. Activităţile de prelucrare a datelor includ prelucrarea completă şi elaborarea de rapoarte specializate pe baza datelor furnizate de către clienţi sau
asigurarea prelucrării automate a datelor şi servicii de introducere a datelor, inclusiv activităţi de rulare a bazei de date (executare funcţiuni).

Această clasă exclude:
-activităţile unde furnizorul foloseşte computerul doar ca un instrument de lucru (unealtă) sunt clasificate potrivit naturii serviciilor furnizate.

6312 Activităţi ale portalurilor web
Această clasă include:
-operarea site-urilor web care folosesc un motor de căutare pentru a genera şi întreţine bazele de date extensibile cu adrese Internet, într-un format uşor de căutat
-operarea altor site-uri web care acţionează ca portaluri pentru Internet, cum sunt site-urile media care oferă un conţinut actualizat periodic.

Această clasă exclude:
-activitatea de editare a cărţilor, ziarelor, jurnalelor pe Internet, vezi diviziunea 58
-activitatea de difuzare a programelor pe Internet, vezi diviziunea 60

6391 Activităţi ale agenţiilor de ştiri
Această clasă include:
-activităţi ale consorţiilor de ştiri şi activităţi ale agenţiilor de ştiri care furnizează ştiri, imagini şi articole către
media.

Această clasă exclude:
-activităţi ale fotoreporterilor independenţi, vezi 7420
-activităţi ale jurnaliştilor independenţi, vezi 9003

6399 Alte activităţi de servicii informaţionale n.c.a.
Această clasă include alte activităţi de servicii informaţionale neclasificate în altă parte, cum ar fi:
-servicii de informaţie telefonică bazate pe calculator
-servicii de căutare a informaţiilor, pe bază de tarif sau contract
-servicii de grupare a ştirilor; informaţii din ziare, etc.

Această clasă exclude:
-activităţi ale centrelor de intermediere telefonică (call centre), vezi 8220

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa servicii de consultanta it Ovidiu_minos Ovidiu_minos Buna ziua, Doresc sa ofer servicii de consultanta IT pentru o firma din Uniunea Europeana. Firma respectiva mi-a transmis un contract draft in care se ... (vezi toată discuția)
Firma web development, posibilitate de facturare persoana fizica ue sau non-ue Mrpu Mrpu Buna, Doresca sa aflu mai multe informatii despre posibilitatea facturarii persoanelor fizice aflate in UE sau non-UE. Eu ofer servicii de web ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa pentru servicii in ue alexberi alexberi O firma din Romania FirmaRO (PFA), platitoare de TVA, prestreaza servicii electronice catre o alta firma FirmaUE platitoare de TVA intr-o alta tara din ... (vezi toată discuția)