avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

buna ziua, am doua intrebari:

1. cum se calculeaza cheltuileile de judecata pe care trebuie sa le plateasca cineva dupa pronuntarea sentintei?

2. ce inseamna prescurtarea TC? ( e vorba de citarea unor parti care nu au TC).
multumesc.
1. Cheltuielile de judecata se acorda partii care castigat procesul, functie de documentele depuse la dosa:;
a) in totalitate, daca si actiunea a fost admisa in totalitate;
b) partial, daca s-a admis in parte actiunea.
2. TC inseamna termen in cunostinta, adica partile respective au fost cel putin la un termen de judecata, considerandu-se ca, ulterior, acestea aucunosc termenul viitor si nu vor mai fi citate.
Cheltuielile de judecata , ca regula , revin partii care a pierdut procesul .Acestea trebuie solicitate , prin cererea de chemare in judecata , sau , pe cale separata (insa e incident termenul de prescriptie de 3 ani).
Acestea trebuie dovedite , sustinute prin inscrisuri , si se pot referi la onorariul avocatului , cel al expertului , taxele de timbru si timbru judiciar, deplasarea martorilor , drepturile salariale ale acestora de care au fost privati participand la respectivul proces,etc
Cuantumul acestor este apreciat de catre instanta de judecata .Succes.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
A! Nu stiam, multumesc.
Deci daca am castigat un proces dar in cererea initiala nu am specificat plata cheltuielolor de judecata, am termen 3 ani de la pronuntarea sentintei pentru a face asta?

2. partile care nu au TC sunt cei care nu au luat la cunostinta de viitorul termen de judecata? credeam ca e vorba despre "terti" care nu au fost implicati initial in proces prin citare. Multumesc.
In trei ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, aveti posibilitatea sesizarii judecatoriei , in vedererea recuperarii cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum am putea obtine: cheltuielile de judecată ? + majorari de intarziere, reactualizarea sumei ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Institutia noastra a dat in judecata firma care a executat niste lucrari de reparatii pentru restituirea unei sume de bani achitata in ... (vezi toată discuția)
Citare. data luãrii la cunoºtinþã a citatiei. probe Popescu2012 Popescu2012 Citare. Data luării la cunoştinţă a citatiei. Probe. Cum pot proba (admisibil) data luării la cunoştinţă a citatiei trimise pentru primul și ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata/actiune separata AL MARIN AL MARIN Buna ziua, Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati. Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la ... (vezi toată discuția)