1. Cheltuielile de judecata se acorda partii care castigat procesul, functie de documentele depuse la dosa:;
a) in totalitate, daca si actiunea a fost admisa in totalitate;
b) partial, daca s-a admis in parte actiunea.
2. TC inseamna termen in cunostinta, adica partile respective au fost cel putin la un termen de judecata, considerandu-se ca, ulterior, acestea aucunosc termenul viitor si nu vor mai fi citate.
Cheltuielile de judecata , ca regula , revin partii care a pierdut procesul .Acestea trebuie solicitate , prin cererea de chemare in judecata , sau , pe cale separata (insa e incident termenul de prescriptie de 3 ani).
Acestea trebuie dovedite , sustinute prin inscrisuri , si se pot referi la onorariul avocatului , cel al expertului , taxele de timbru si timbru judiciar, deplasarea martorilor , drepturile salariale ale acestora de care au fost privati participand la respectivul proces,etc
Cuantumul acestor este apreciat de catre instanta de judecata .Succes.
A! Nu stiam, multumesc.
Deci daca am castigat un proces dar in cererea initiala nu am specificat plata cheltuielolor de judecata, am termen 3 ani de la pronuntarea sentintei pentru a face asta?
2. partile care nu au TC sunt cei care nu au luat la cunostinta de viitorul termen de judecata? credeam ca e vorba despre "terti" care nu au fost implicati initial in proces prin citare. Multumesc.
In trei ani de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, aveti posibilitatea sesizarii judecatoriei , in vedererea recuperarii cheltuielilor de judecata.