avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute Utilitati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute Utilitati

Buna ziua,

Situatie oarecum particulare.

Pe un teren care s-a dezmembrant utilitatile care deservesc imobilul meu acum trec pe proprietatea vecinului. Mentionez ca utilitatile mereu au avut acelasi traseu.

Vecinul doreste sa schimbe traseul utillitatilor (gaz, electricitate) din cauza inceperii constructieii pe terenul lui.

Pe mine nu ma deranjeaza in nici un fel traseul actual al utilitatilor si nu as vrea sa am cheltuieli neprevazute cu niste lucruri care nu aveam de gand sa le schimb.

Ma intereseaza in acest caz cine ar trebui sa suporte cheltuielile pentru modificarea traseului utilitatilor.

O zi frumoasa !
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:40, 7 Mai 2015
Cine nu s-a gandit la ele cand s-au dezmembrat terenurile. Ar fi trebuit prevazute in planuri acestea. Exista autorizatii pt. utilitatti? De cand trec ele pe acolo? De cand ati dezmembrat?
Dreptul de a avea acces la rețelele publice de apă, gaze, electricitate , etc. este un drept recunoscut oricărui cetățean . Dar, situația stă așa-
amplasarea utilităților d-voastră pe terenul terțului s-a făcut cu acord autentic dat de proprietarul respectiv sau s-au făcut prin acord verbal?Există un drept de servitute al d-voastră de a trece pe proprietatea vecină, drept înscris și în cartea funciară? În acest caz aveți dreptul să vă mențineți respectivele instalații pe actualul amplasament sau în caz de deviere, cheltuielile le va efectua proprietarul.
Dacă nu aveți un ACORD AUTENTIC sau un drept de servitute de trecere dovedit prin titlu atunci veți fi obligat să faceți devierea pe cheltuiala d-voastră, având în vedere că dreptul de servitute nu de dobândește prin uzucapiune, aceasta fiind neaparentă șu necontinuă. Autorizația de construire a imobilului d-voastră care a dispus lucrările de branșamente, a dispus și efectuarea lucrărilor de extindere pe proprietatea terțului? În ANEXA 2 a L.50/1991 se dă definiția instalațiilor și se subliniază faptul că acestea sunt în interiorul limitelor de proprietate. Pentru extindere este nevoie de Acordul autentic al terțului
Prin urmare, proprietarul are tot dreptul să vă solicite devierea instalațiilor cu cheltuiala d-voastră, dacă acestea nu au fost amplasate cu acordul propr. anterior, sau dacă au fost amplasate cu acordul acestuia, și există un drept de servitute, cheltuielile revin noului proprietar.
Poate nu am foarte clar. Dar este vorba de o proprietate pe care exista 2 imobile de 50 ani cel puțin fiecare cu racordurile /bransamentele proprii. După ce s-a dezmembrat parcela traseul pentru bransamentele mele a căzut pe terenu vecinului. Nu au apărut după dezmembrare. Au existat de când s-au construit imobilele.
Ați fost f.clar și eu la fel de clar v-am explicat situația din punct de vedere juridic. Atâta vreme cât nu există un document juridic care să constituie un titlu de constituire al unui drept de servitute , indiferent de timpul care a trecut , servitutea de trecere nu se dobândește prin uzucapiune -art. 622Cod civil de la 1864.
Trecerea pe terenul terțului pînă în prezent s-a făcut prin simpla toleranță a proprietarului (care a fost)dar aceasta nu reprezintă un titlu prin urmare noul proprietar are dreptul să solicite devierea utilităților , pe cheltuiala d-voastră, drept dat de art. 480cod civil(art.555NCC) -drept de proprietate care conferă titularului (și d-voastră și la toată lumea)posesia , folosința și dispoziția.
S-ar putea sa citati codul civil vechi, ca din ce am mai citit in codul civil nou la art 621

(1) Proprietarul este obligat să permită trecerea prin fondul său a reţelelor edilitare ce deservesc fonduri învecinate sau din aceeaşi zonă, de natura conductelor de apă, gaz sau altele asemenea, a canalelor şi a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, după caz, precum şi a oricăror alte instalaţii sau materiale cu acelaşi scop.
(2) Această obligaţie subzistă numai pentru situaţia în care trecerea prin altă parte ar fi imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.
(3) În toate cazurile, proprietarul are dreptul la plata unei despăgubiri juste. Dacă este vorba despre utilităţi noi, despăgubirea trebuie să fie şi prealabilă.
(4) Clădirile, curţile şi grădinile acestora sunt exceptate de la acest drept de trecere, dacă ea are ca obiect conducte şi canale subterane, în cazul în care acestea sunt utilităţi noi.

Detalii: [ link extern ]


S-ar putea sa fi interpretat gresit ce este scris acolo?

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere CARMENSANDRU CARMENSANDRU Am cumparat o casa si am prin curtea vecinilor servitute de trecere ( curtea mea este 30 m mai in spate). In fata casei am 1.90 m, pana la granita cu vecinul, ... (vezi toată discuția)
Servitute / posesie adrian_mercan adrian_mercan Buna ziua. Ma confrunt cu o problema legata de servitute....sa ma fac inteles trebuie sa va explic despre ce este vorba ....locuiesc in mediul rural si ... (vezi toată discuția)
Drum servitute Roxana Palvenciuc Roxana Palvenciuc Buna ziua! Detin impreuna cu vecinul meu 50-50% din drumul de acces deservind proprietatile noastre prin act de vanzare-cumparare de la fostii proprietari. ... (vezi toată discuția)