avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU DE CRESTERE A COPILULUI

Buna ziua.Sunt angajata ca artist instrumentist in Filarmonica ,cu norma de baza si profesor titular cu contract de munca pe perioada nedeterminata in invatamant,As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de crestere a copilului pe o perioada de 1 an de la ambele institutii si daca se cumuleaza si alte venituri(colaborari,drepturi de autor).In cazul in care ma decid sa intru in concediu doar de la instututia cu norma intreaga ,la cealalta pot sa imi continui activitatea?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 1 Iunie 2015
In calculul indemnizatiei pentru CCC se iau in considerarea toate veniturile din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit obtinute in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.

Pentru a intra in CCC va trebui sa va suspendati c.i.m. la ambele locuri de munca.
Multumesc pt raspuns.Nu exista posibilitatea sa intru in Concediu de crestere a copilului doar de la Institutia cu norma intreaga,si la cealalta unde sunt cu jumatate de norma sa imi continui activitatea?Am inteles ca se pot realiza venituri in concediu,care sa nu depaseasca o anumita suma pe an.Multumesc!
Intr-adevar, plata indemnizatiei pentru CCC nu se suspenda in situatia in care realizati venituri supuse impozitului de maxim 3000 lei pe an calendaristic (maxim 6 ISR pe an calendaristic).

Art.16 din OUG 111/2010:
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic
As mai vrea sa va intreb , daca nu doresc sa intru in concediu prenatal,cele 126 de zile le pot lua dupa ce am nascut?Sau acestea trebuiesc distribuite o parte in prenatal si o parte in postnatal?Multumesc!
OUG 158/2005
Art. 24
(1)Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2)Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
(3)Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4)In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.

In speta, puteti opta pentru concediu postnatal fara a mai intra in concediu prenatal.

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ralucamarya ralucamarya Buna seara, am 21 ani si sunt insarcinata in luna a5a. In data de 10februarie2015 implinesc 1an la locul de munca, fiind primul loc de munca cu contract. As ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului miki980 miki980 Buna ziua, as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.Sunt angajata din 19.07.2011 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 13.09.2012. De cand pot ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post-natal veronik veronik Buna ziua, stiu ca sunt 126 de zile in total pentru concediu prenatal si postanatal. In cazul in care cel prenatal va fi de maxim 20 zile, este legal sa ... (vezi toată discuția)