avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua,

as dori sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Sunt angajata din 19.07.2011 si urmeaza sa nasc in jurul datei de 13.09.2012. De cand pot sa imi iau concediu prenatal astfel incat sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului? Pun aceasta intrebare deoarece astazi mi s-a spus de la cabinetul medicului de familie ca este bine sa intru in concediu prenatal dupa data de 19 iulie ca sa nu mi se respinga dosarul pt indemnizatia de crestere a copilului.(in conditiile in care eu stiam ca trebuie sa ai cel putin 12 luni lucrate inainte de data nasterii si nu innainte de data la care imi iau concediu prenatal)
2.in functie de data la care intru in concediu prenatal mi se calculeaza si zilele de concediu de odihna?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 15 Iunie 2012
1. Informatia pe care ati primit-o nu este corecta.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti, in cazul dvs., venituri din salarii sau perioade asimilate acestora.
- In perioade asimilate intra si concediile medicale si concediul de maternitate.

3. - Impreuna cu medicul curant ginecolog sau cu medicul de familie stabiliti data cand veti intra in concediu de maternitate.
- De regula acesta se ia din luna saptea de sarcina.

4. Va redau din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.

5. Perioadele de concediu de maternitate si CCC sunt perioade in care nu prestati activitate la locul de munca si pentru care nu vi se acorda concediu de odihna.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu prenatal si de indemnizatie pentru ccc? costieanuida costieanuida Buna Ziua, As avea niste nelamuriri. Sunt insarcinata iar data probabila de nastere este 14 iunie 2011. Mentionez ca, contractul meu de munca a inceput in ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului flautella flautella Buna ziua.Sunt angajata ca artist instrumentist in Filarmonica ,cu norma de baza si profesor titular cu contract de munca pe perioada nedeterminata in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copil maria_pop maria_pop buna ziua.am o intrebare,sunt insarcinata in 27 sapt,iar firma la care lucrez intra in faliment iar in concediu prenatal nu pot sa intru numai din 15 ... (vezi toată discuția)