avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari asociatie de proprietari

As dori un raspuns la urmatoarea problema. Este vorba despre actionarea in judecata a unui restantier la o asociatie de proprietari pentru o suma aferenta unei perioade de 2 ani.In listele lunare de plata s-au afisat numai debitul pentru fiecare luna si soldul precedent, fara a se mentiona si penalizarile aferente(exista hotarare a adunarii generale pentru aplicare penalizari 2%). Este legal sa se solicite prin cererea de chemare in judecata penalitati calculate retroactiv, acestea nefiind afisate la timpul respectiv in lista de plata?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:20, 7 Mai 2015
Cam nu.
Si stiti de ce cred asa? Pentru ca in dosarul de la instanta trebuie sa prezentati listele de intretinere, liste pe care, inteleg, nu figureaza aceste penalizari.

Mai asteptati si alte pareri.
In instanta nu conteaza. Avocatul face calculul penalizarilor si se admit. A fost notificata persoana cu recomandare cu confirmare de primire?
Penalitatile nu s-au calculat si doriti sa le calculati acum? Sau s-au calculat si doar nu s-au afisat in lista ? Aveti o evidenta separata a penaltiatilor ?
Procentul de penalizare nu are voie sa depaseasca 0,2 % / zi .
aisaelena a scris:
Este legal sa se solicite prin cererea de chemare in judecata penalitati calculate retroactiv, acestea nefiind afisate la timpul respectiv in lista de plata?

Normal este ca luna de luna sa se calculeze si afiseze penalizarile pe listele de plata. Dar pot exista situatii cand, de exemplu, administratorul nu s-a priceput sa le calculeze si nu au fost trecute pe listele de plata. Nu e normal dar daca s-a intamplat asa, presedintele sa caute un economist, un expert contabil sau chiar cenzorul asociatiei care sa calculeze penalizarile aferente sumelor restante pentru cei doi ani de care ne povestiti.
Cand formulati cererea de chemare in judecata solicitati obligarea paratului la plata sumei totale de XXX lei defalcata pe:
- restante intretinere
- restante reparatii
- penalizari
- alte sume restante (fonduri, chirii, ...)
Solicitati si cheltuieli de judecata in masura in acre se vor face.
Anexati cererii toate listele de plata pentru intreaga perioada, calculul penalizarilor asa cum l-ati facut separat...

La primirea citatiei o sa luati cunostinta de primul termen. Acesta poate fi la 2-3-7 luni dupa depunerea cererii si a inscrisurilor. In acest interval debitul poate creste daca paratul nu plateste nimic. Asa ca la acest prim termen, pe baza ultimilor liste de plata, puteti solicita instantei actualizarea sumei. Dar numai la primul termen, nu si la urmatoarele termene.

Ca sa corectez afirmatia unui utilizator de mai sus: avocatul nu calculeaza penalizarile; avocatul va reprezenta asociatia sa convinga judecatorii, pe baza actelor ce le are de la asociatie, a calculelor facute de administrator, verificate de cenzor si presedinte.


Administratorul meu, de la adresa de domiciliu, nu stie sa calculeze penalizari (asta spuneti si dumneavoastra). AVOCATUL ii calculeaza, cand redacteaza actiunea. Asa s-a intamplat la fiecare proces, avocatul a facut calculele.Eu stiu ce vorbesc! 2007-2014 nici o lista cu penalizari calculate sau inregistrate! Toate aceste liste au fost in instanta! Repet, avocatul calculeaza penalizarile, cenzorul e unul cu studii de conservator, administratorul dupa formula proprie indeplineste si functia de presedinte, casier, gestionar, contabil...Nu stie nimic! Nici macar unde a disparut fondul de rulment. Credeti ca nu a admis instanta penalizarile ca nu erau pe lista? Niccidecum! Va raspund din politete, altfel nu as fi facut-o, caci nu gresiti in ceea ce ati scris, din punct de vedere tehnic. Imi puteti spune de ce niciodata, nu se calculeaza penalizari de intarziere mai mici de 0.2%? legea spune cel mult 0.2%. Chiar m-am intrebat mereu...
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)