avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... COASIGURAT ÎN CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

COASIGURAT ÎN CONCEDIU PENTRU CRESTEREA COPILULUI

Buna,
Sunt in concediu pentru cresterea copilului de aproape un an. Pe perioada cat am fost angajat sotia mea a fost coasigurat neffind angajata. In prezent i s-a spus ca actele pentru coasigurat se refac la inceputul fiecarui an. Din pacate abia acum am aflat ca ea de fapt nu este asigurata. Ce formalitati, demersuri trebuie sa fac, ca persoană aflată in concediu CC, pentru ca sotia sa fie din nou coasigurat? Unde ar trebui sa merg?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: dbertalan , utilizator 13:26, 10 August 2018
OUG nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.

(2) Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra nivelului indemnizaţiei acordate.

(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) În situaţia prevăzută la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

(5) Se consideră perioadă asimilată stagiului de cotizare şi perioada în care persoana s-a aflat în concediul fără plată prevăzut de art. 10, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. - Nu trebuie sa faceti nici un demers, sotia dvs. este asigurata la sanatate pe perioada cat este in concediu crestere copil (CCC).
- Plata contributiei se face de catre AJPIS si se asigura de la bugetul de stat.

2. Dupa ce termina CCC si nu are un loc de munca poate fi din nou coasigurata dvs. la sanatate.
Nu sotia mea este in concediu pentru cresterea copilului ci eu, ca tata.
Intrebarea e daca ea mai este coasigurata pe perioada cate eu sunt in concediu ptr cresterea copilului. In prezent i s-a spus ca trebuie sa isi refaca statutul de coasigurat dar nu stim ce presupune asta. Unde ar trebui sa merg pentru asta?
1. Dvs. sunteti asigurat la sanatate fiind in CCC.

2. - Daca dvs. sunteti asigurat sotia poate fi coasigurata dvs.
- Luati legatura cu AJPIS (care va plateste indemnizatia pentru CCC) sa va spuna cum sa procedati (legatura o puteti lua si pe e-mail).
Multumesc!
Sotia mea a fost coasigurata pana anul trecut cand eu eram angajat si nu in concediu pentru CC. Atunci procedurile le-am facut la mine la serviciu, da acum nu stiam exact unde sa merg ca sa fie si ea asigurata

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil-stagiu cotizare la cass? Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua La constituirea bazei stagiului de cotizare pt un concediu medical se ia in considerare perioada in care angajata s-a aflat in concediu crestere ... (vezi toată discuția)
Asigurat in ccc pristopanu07 pristopanu07 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: in timpul concediului de ingrijire a copilului (2 ani), somer indemnizat la momentul ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca lyly64 lyly64 Salariat revenit din CCC. Indemnizatie de concediu medical „Un salariat a beneficiat timp de 2 ani de concediu de crestere copil, a revenit la lucru si dupa ... (vezi toată discuția)