am dreptul, atunci cand sunt oprit de "radar", sa solicit de la agentul constatator sa-mi prezinte autorizatia de operator radar si celelalte documente ce insotesc un echipaj radar si deasemenea politistul rutier are obligatia de a le prezenta?
In OUG 195/2002 care reprezinta codul rutier si in HG 1391 (regulamentul de aplicare a OUG 195) sunt prevazutedrepturile si obligatiile atat ale conducatorilor auto cat si cele ale agentilor constatatori.
In niciunul din cele 2 acte legislative si nici in altele referitoare la circulatia pe drumurile publice nu este prevazuta obligatia agentului constatator de a prezenta la solicitarea conducatorului auto documentele la care faceti referire.
De ce sa nu ii solicitati si factura de la fluier (poate nu este al lui!;) ) sau contractul individual de munca pentru a demonstra ca este angajat al ministerului de interne?
In conditiile in care agentul constatator are autoritatea conferita de lege de a constata respectarea regulilor de circulatie si de a sanctiona, solicitarile conducatorilor auto de a prezenta acte doveditoare privind amplasarea radarelor, ordinul de serviciu, valabilitatea ITP si a asigurarii RCA pentru masina de politie sau agrementul tehnic al girofarului sunt niste solicitari infantile, ca sa ma exprim elegant.
Cazul mediatizat recent cu soferul timisorean smecher aparut pe feisbuc (sa vedem cite laicuri primim) nu demonstreaza altceva decat lipsa stirilor, explicatia data de o doamna avocat fiind prezentata intr-o singura propozitie (actele se cer de instanta), realizatorul tv trebuia sa prezinte o pozitie oficiala a brigazii rutiere sau a ministerului de interne.
nu ma refeream la cazul de pe \"feisbuc\" ci la cazul meu (conduc f mult si din cand in cand ma lovesc de cate..unele) si anume o sa argumentez:
1. in primul rand la contestarea unui p.v se poate cere in instanta ca politia rutiera sa prezinte acele acte ( pe mine ma interesa strict daca eu am dreptul sa le cer la \"locul faptei\").
2. spre deosebire de alte actiuni in instanta (civile si/sau penale) la contestarea unui p.v intocmit de brigada rutiera contravenientul trebuie sa faca dovada nevinovatiei lui si nu invers , unde politia/procurorul trebuie sa faca dovada vinovatiei, deci orice act,poza, filmare trebuie adusa in apararea contravenientului. de cele mai multe ori reprezentantul politiei rutiere nu se prezinta la proces in cauze minore.
in instanta (in aceste spete) se merge pe principiul ca politistul are dreptate iar tu ca si contravenient trebuie sa-ti dovedesti nevinovatia
PS: am avut cateva procese cu politia rutiera, unele pierdute altele castigate, si orice sfat/idee ma ajuta si acum si in viitor.
Buna seara,
s-a plimbat pe facebook o inregistrare video de la un sofer oprit de politia rutiera in localitatea Pui (jud. Hunedoara). As dori sa va intreb, anumite legi desi scriu ca cei (ITM, ANAF, ANPC) care efectueaza controale trebuie sa aiba delegatie, acest lucru nu este valabil si la Politia Rutiera.
- fiind criza si cunoscund puterea de inventivitate a romanului, cand ne opreste un agent de circulatie (haine asemanatoare se pot produce) in general ne arata doar ecusonul cu numele ori insigna (care se pot iarasi fabrica), legea nu ne da posibilitatea sa cerem delegatie.In acest caz nu ne permite legea sa sunam la 112 sa verificam daca sunt politisti reali
- avand in vedere ca la Metrologie nu figureaza toate aparatele radar sa fie la zi cu termenul de functionare, in caz de control se poate chema ANPC sa ceara actele aparatului radar, daca sunt conform legislatiei? - din pacate nu am incredere de dovezile aduse de politia rutiera cand se contesta procesul-verbal in Instanta (eu stiu cum conduc si am condus sigur cu 85km/h - mereu conduc asa in localitate, politia rutiera poate sa verifice si istoricul meu-- insa in acel judet i-a mancat sa arate ca am mers cu 15km/h --- apropo conduc cu 85 din cauza marjei de eroare al aparatului, dar lor nu ajunge sa fure 14, trebuie 20, stiu ca peste 100 km/h se ia carnetul, din cauza asta nu-mi permit sa mi se ia carnetul)
- avand in vedere faptul ca aparatele radar mobile au o marja de eroare pana la 15%, care inseamna in localitate 90+15%=103.5 km/h (se ia si carnetul) insa Instanta nu ia in calcul acest fapt
- avand in vedere ca aparatele radar din cauza temperaturii scazute sau mari pot avea o marja de eroare mai mica/mare, de ce nu este trecut cartea tehnica al aparatului radar?
Stiu ca sunt intrebari absurde insa mi se par logice (chiar daca nu sunt legale). Presupun ca cei care efectuaza controale trebuie sa fie in regula cu toate actele/hartiile (moral asa e frumos) si dupa acesta sa si ceara soferii sa respecte tot codul rutier.
Va multumesc f. frumos anticipat!