avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Cadastru OK & riscul blocarii constructiei noi pe ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Cadastru OK & riscul blocarii constructiei noi pe durata procesului

Salut

Am un teren cu latime de 11.5 m pe care am amplasata o casa a carei limita stanga este la cota 11m. Dupa casa imi mai raman astfel 0.5m.
Terenul si casa au fost cumparate in 2013.
Intre mine si vecinul din stanga nu exista gard iar acesti 0.5 metri de dupa casa i-a incorporat vecinul acesta punand pavele peste. Acum am inceput constructia unei case noi cu extindere pe alianiamentul celei vechi.
Am nevoie de acei 0.5m pentru a putea desfasura lucrarile de constructie insa vecinul s-ar putea sa fie dificil.
CF-ul in extenso imi arata acei 0.5m ca fiind ai mei. Cred ca prima masuratoare de cadastru s-a facut prin 2011 cu ocazia unei dezmembrari si in masuratorile aferente cei 0.5 metri apar ca fiind ai mei.
Inclusiv pe niste planuri pe hartie mai vechi de zeci de ani acei 0.5m apar ca fiind tot la mine.
Daca ii iau inapoi punand gard exista vreo posibilitate ca vecinul suparat si rauvoitor sa imi blocheze contructia spunand de fapt ca acei 0.5m nu sunt ai mei si apoi sa ceara anularea autorizatiei de constructie pe motiv ca, casa ar devenii pe calcan iar eu nu am cerut permisiunea dansului sa fac extinderea?.
Stiu ca atunci cand se fac lucrari pe calcan trebuie permisiunea vecinului insa la mine nu era cazul fiindca casa nu e pe calcan ci exista o distanta de 0.5m pana la limita conform masuratorilor anterioare de cadastru.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 17:21, 8 Mai 2015
Formulati o actiune in granituire pentru a se stabili in concret granita dintre cele doua proprietati. Apoi incepeti constructia in raport de solutia instantei.


Atata timp cat un proces dureaza foarte mult nu as dorii aceasta cale intrucat mi-ar bloca constructia.
Ce se intampla daca pur si simplu imi iau terenul inapoi fara sa mai discut in prealabil cu vecinul si fara sa mai deschid actiunea de granituire?.
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
Adriantot, moderator
Distanța dintre construcții conform NCC trebuie să fie de 0,60cm. Mai mică, ar însemna o derogare de la primărie pentru autorizație.
Pe de altă parte, chiar și dacă va fi gata construcția, vecinul va putea ataca AC. că a fost dată cu nerespectarea codului civil sau va putea solicita la ISC și primărie o verificare a modului de respectare a prevederilor AC (pt. nerespectarea prevederilor- în termen de 3 ani se poate da și amendă, după 3 ani se poate constata doar și să vă oblige intrarea în legalitate).
Casa nu este pe calcan dat tot vă trebuie acordul vecinului, fiind o construcție nou. Singurul caz în care nu v-ar trebui acest acord ar fi faptul că d-voastră ați putea dovedi că noua casă este pe vechiul amplasament. (dacă aveți planurile vechi, planșe foto,etc)
Mersi pentru raspunsuri.
Aș mai adăuga că intervine și Regulamentul general și local de urbanism HG525/1996 ȘI ORDIN nr. . 119/2014 al Ministrului sănătății , norme-art. 3, care prevede că AC se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanţa măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus, dar nu mai mică de 3m.
Această prevedere este pt. a se respecta stadiul de însorire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O mare dilema daniela.ilea daniela.ilea Daca ma poate ajuta cineva ,detin o casa batraneasca cu un front stradal de 7 m dar in spate se lateste curtea ajungand la 13 m ,doresc sa construiesc o casa ... (vezi toată discuția)
Constructie pe teren in litigiu zadryana zadryana buna ziua, vreau sa incep constructia unei case pe un teren care are latimea de 9.75 metri. din aceasta latime, 1,5 metri se afla in litigiu cu vecinul. ... (vezi toată discuția)
Diferente de suprafete bursul bursul Buna ziua! Am cumparat o casa 1 - In actul de vinzare-cumparare scrie ca sint 136mp si in cadastru 129mp Vecinul din stinga sustine ca i-am furat (de ... (vezi toată discuția)