avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Instanta se dezinvesteste cand pronunta o hotarare sau ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Instanta se dezinvesteste cand pronunta o hotarare sau cand este comunicata?

Instanta se dezinvesteste cand pronunta hotararea, pe care scrie (dezinvestire)
Totusi, dpdv meu, dezinvestirea ia efect doar cand mi-este comunicata hotararea.
Prin urmare, chiar daca instanta si-a pronuntat dezinvestirea, eu pot in continuare sa profit de instanta ca si cum ar fi investita... pana cand hotararea imi este comunicata?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 07:16, 8 Mai 2015
Cand pronunta hotararea.
Este o opinie, o chestiune de principiu sau exista prevedere legala in acest sens?
Art. 429

Dezînvestirea instanţei

După pronunţarea hotărârii instanţa se dezînvesteşte şi niciun judecător nu poate reveni asupra părerii sale.

Cred ca ilustreaza limitele dezinvestirii. Adica opozabilitatea dezinvestirii doar fata de completul de judecata, nu si fata de parti, daca acestora nu le-a fost comunicata hotararea!

Sensul normei este acela că funcţia jurisdicţională a judecătorului, raportat la acea cauză, încetează, hotărârea judecătorească pronunţată având forţă obligatorie şi efect extinctiv pentru judecătorul de caz.

Regula este valabilă atât cu privire la hotărârile pronunţate în materie contencioasă, cât şi graţioasă, precum şi în cazul încheierilor interlocutorii, judecătorul fiind ţinut de dezlegările pe care le dă prin acestea, astfel cum prevede art. 235 NCPC, dar şi al hotărârilor vremelnice sau provizorii, câtă vreme nu s-au schimbat împrejurările avute în vedere la pronunţarea hotărârii.

De asemenea, efectul este identic dacă judecătorul a soluţionat pricina pe cale de excepţie ori a dat o rezolvare pe fondul pretenţiilor analizate.

2. îndreptarea, lămurirea, completarea hotărârii. Procedurile reglementate de dispoziţiile art. 442 (îndreptarea hotărârii), art. 443 (lămurirea hotărârii şi înlăturarea dispoziţiilor potrivnice) şi art. 444 (completarea hotărârii) nu reprezintă excepţii de la regula dezînvestirii instanţei, întrucât în cadrul acestora judecătorul nu revine asupra soluţiei pronunţate pe fondul ei, ci în legătură cu anumite aspecte formale ale judecăţii, în condiţiile permise de lege, în sensul că rectifică anumite erori materiale, înlătură obscuritatea hotărârii ori se pronunţă asupra a ceea ce a omis să soluţioneze la data pronunţării hotărârii a cărei completare se solicită.

3. Căile extraordinare de atac de retractare. Nici căile extraordinare de atac de retractare - contestaţia în anulare sau revizuirea - nu încalcă principiul afirmat imperativ de textul art. 429, întrucât în acest caz, pe baza unor noi cereri, având o altă cauză juridică, instanţa se află în situaţia de a reveni asupra soluţiei pronunţate şi de a rejudeca litigiul, pronunţând o nouă hotărâre, ca o consecinţă a survenirii unor împrejurări noi, necunoscute sau revelate instanţei după pronunţarea hotărârii.

Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încheiere finală (dezinvestire) lucindha lucindha ce inseamna: \"Tipul documentului de soluționare: Încheiere finală (dezinvestire)\" in contextul de mai jos Complet de judecată: Complet Special ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna exact "hotararile pronuntate ... in cursul judecatii"? eusaisapte eusaisapte Cod de procedura penala Art. 370 - Felul hotararilor Toate celelalte hotarari pronuntate de instante in cursul judecatii se numesc incheieri Eu inteleg ... (vezi toată discuția)