avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce inseamna exact \"hotararile pronuntate ... in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ce inseamna exact "hotararile pronuntate ... in cursul judecatii"?

Cod de procedura penala
Art. 370 - Felul hotararilor
Toate celelalte hotarari pronuntate de instante in cursul judecatii se numesc incheieri

Eu inteleg hotararile care efectiv se dau in cursul judecatii, prin care instanta nu se dezinveste, fiindca atunci cand instanta se dezinvesteste, se numeste sentinta

Art. 370 - Felul hotararilor
(1) Hotararea prin care cauza este solutionata de prima instanta de judecata sau prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza se numeste sentinta. Instanta se pronunta prin sentinta si in alte situatii prevazute de lege.

Totusi majoritatea completelor intalnite s-au pronuntat prin incheiere asupra inadmisibilitatii contestatiei in anulare, facand abstractie de faptul ca este admisibila raportat la motivarea netemeinica si nelegala a acelor complete

De aceea tind sa cred tot mai mult ca toate hotararile care nu sunt precizate explicit prin lege ca sunt incheieri, sunt sentinte, adica hotararile prin care instanta se dezinvesteste indiferent de solutie, acesta fiind criteriul definitoriu al instantei

In vechiul CPP, hotararile date privind plangerile impotriva actelor procurorului erau sentinte explicit. Nu cred ca s-a schimbat ceva

Eu aleg sa supun discutiei hotararea prin care instanta declara inadmsibila contestatia in anulare, indiferent ca este legala sau nu, ma intereseaza strict daca aceasta se numeste incheiere sau sentinta

Fiindca instanta se dezinvesteste, eu cred ca se cheama sentinta, cf. art. 370 din CPP

Alt exemplu de incheiere este respingerea cererii de sesizare a Curtii Constitutionale

In concluzie, asta ar insemna ca hotararile prin care instanta respinge ca inadmisibila contestatia in anulare, se numeste sentinta, si ar insemna ca ar fi atacabila prin apel, insa prin Decizia 5/2015 a ICCJ in RIL, Sectiile Unite au hotarat:

"
Stabileşte că hotărârea pronunţată în procedura examinării admisibilităţii în principiu a contestaţiei în anulare, împotriva unei sentinţe pentru care nu este prevăzută o cale de atac, nu poate fi supusă apelului.
"
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 14:32, 14 Aprilie 2016
Desfasurarea procesului in sedinta de judecata se consemneaza intr-o incheiere.
Incheierea este un act procedural mixt, avand, pe de o parte, caracterul unui proces verbal care atesta rezumativ cele ce s-au desfasurat in sedinta de judecata, iar pe de alta parte, este si o hotarare, deoarece cuprinde si masurile care s-au luat de instanta.
Conform C.P.P. incheierile pot fi atacate cu apel numai odată cu sentinţa, cu excepţia cazurilor când, potrivit legii, pot fi atacate separat cu apel.
Potrivit legii hotararile prin care instanta se dezinvesteste se numesc sentinte, si sunt atacabile cu apel (daca legea nu prevede expres ca sunt incheieri definitive ca-n cazul art. 341 (8) din CPP)

Deci incheierile facand abstractie de neconcordantele legiuitorului, sunt pur si simplu hotararile intermediare sau retinerile instantei in baza carora emite o hotarare finala de dezinvestire. Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna dezinvestire? Just-drept Just-drept Buna ziua, Judecatorul s-a pronuntat la judecata printr-un act care apare asa: [b]Document: Încheiere finală (dezinvestire).[/b] Aceasta este ... (vezi toată discuția)
Hotararile privind plangerile impotriva actelor procurorului cf. art. 341 din cpp sunt incheieri sau sentinte? sunt atacabile cu ape? de ce nu? eusaisapte eusaisapte Hotararile privind plangerile impotriva actelor procurorului cf. art. 341 din CPP sunt incheieri sau sentinte? Sunt atacabile cu ape? De ce nu? Am o ... (vezi toată discuția)
Sentinta sau incheiere? eusaisapte eusaisapte Conform jurisprudentei, ar reiesi ca hotararile de respingere a contestatiilor in anulare ca inadmisibile sunt sentinte nu incheieri. Am o seama de judecatori ... (vezi toată discuția)