ynocentta a scris:
1-Intentia mea a fost sa va explic diferenta si eventual opinia exprimata de ICCJ,de catre procurorul general privitor la
sentintele de dezinvestire,dar cum dv nu suportati teoria,este de preferat sa va informati singura
In cazul meu nu este
sentinta de dezinvestire, ci este [u
]incheiere de dezinvestire. (Asa cum scrie pe hotararea judecatoreasca). ,,
Document: Încheiere finală (dezinvestire).''
conform art. 370 Cpp, felul hotărârilor sunt
(1) Hotărârea prin care cauza este soluţionată de prima instanţă de judecată sau prin care aceasta se dezînvesteşte fără a soluţiona cauza se numeşte sentinţă.
Instanţa se pronunţă prin sentinţă şi în alte situaţii prevăzute de lege.
(3) Toate celelalte hotărâri pronunţate de instanţe în cursul judecăţii se numesc încheieri.
In subiectul deschis de mine am mentionat ca judecatorul s-a pronuntat la judecata printr-un act care apare asa:
Document: Încheiere finală (dezinvestire).
Avand in vedere ca conform art. 370 (1) CPP dezinvestirea se numeste sentinta, dar totusi actul judecatorului se numeste
incheiere (asa a numit-o judecatorul), eu ce sa mai inteleg? Este incheiere sau este sentinta?
Este absurda acest act numit
Încheiere finală (dezinvestire), deoarece ma pune intr-o situatie dificila de a gresi calea de atac, deoarece:
- conform art. 426 CPP,
incheierile se pot ataca cu contestatie in anulare,
- conform art. 408 CPP,
sentintele pot fi atacate cu apel.
Cum judecatorul a numit hotararea ,,
Încheiere'' , o pot ataca cu contestatie in anulare, totusi judecatorul a declarat ca incheierea este ,,
(dezinvestire)'', adica ,,
sentinta '' ce poate fi atacata cu apel..
Si fiindca situatia este neclara, adica judecatorul daca a numit actul ca fiind ,,
incheiere'', nu ar fi trebuit sa mai declare ca fiind ,,
dezinvestire'', dar daca tot a spus ca este ,,
dezinvestire'', trebuia sa numeasca actul ca fiind ,,
sentinta'', nicidecum ,,incheiere''
In situatia de mai sus, sunt pus in situatia de a alege o cale de atac prin contestatie in anulare sau prin apel, iar in cazul in care aleg una dintre aceste cai de atac, exista posibilul sa gresesc, asa ca ar trebui sa atac pe ambele cai de atac, dar cam complicat.
Si fiindca nu este lamurita inca situatia, intreb din nou,
Document: Încheiere finală (dezinvestire).
Aceasta este o ,,incheiere'' sau o ,,sentinta'' ? Adica atunci cand orice act al unui judecator care spune ca este ,,Încheiere finală (dezinvestire)'', se considera ,,incheiere'' sau o ,,sentinta'' ?