avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen 1an- avulsiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen 1an- avulsiune

Ce termen este termenul de 1an prevazut pt.avulsiune?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 12:27, 11 Mai 2015
Așa cum spune legea(art.572NCC-ART.498COD CIVIL DE LA 1864) și cum ați arătat și d-voastră în întrebare termenul este de 1 an. În situația în care bucata de teren smulsă aparține domeniului public, nu va putea opera această prevedere( accesiune naturală)întrucât act. în revendicare a imobilelor care fac parte din dom.public este imprescriptibilă.
Totusi daca portiunea smulsa prin avulsiune apartine unei persoane private atunci care este natura termenului de 1 an ?;de presc riptie sau decadere?Cu stima !
Acțiunea în revendicare a bucății rupte de către un fluviu, râu, navigabil sau nu, se prescrie în termen de 1 an. dacă este vorba despre riveranul privat al unei ape
Multumesc ,insa totusi cred ca este de decadere termenul de 1 an ,dat fiind faptul ca,NCC prevede ca .... pierde dreptul de proprietate.....Rog argumentati de ce este termen de prescriptie ?Cu stima !
Dacă este un termen de decădere ,pentru exercitarea unui drept acesta se poate stabili prin lege sau prin voința părților.
Dreptul material la acțiune, în cazul prescripției se stinge prin prescripție ceeace înseamnă că persoana respectivă va trebui să respecte o anumită situatie juridică sau o altă sancțiune civilă
Decăderea intervine în acțiunea de revendicare în cazul bunului pierdut sau furat (art. 937alin.1NCC)
Prescripția intervine în act. în revendicare a bunului . smuls de ape în termen de 1 an
Imprescriptibilă -acț în revendicare întemeiată pe dr.de proprietate, act. în grănițuire, act. confesorie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea in revendicare imobiliara luiza2008 luiza2008 Buna ziua, Este sau nu imprescriptibila actiunea in revendicare imobiliara? In acest sens,in literatura juridica de specialitate am vazut opinii ... (vezi toată discuția)
Buna seara. as avea si eu cateva nelamuriri. as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta. multumesc! andreea_elena19 andreea_elena19 1.X a lasat la Y un colier pentru o perioada de timp si cat colierul sta la Y, Y poate folosi colierul. X cere colierul inainte de data la care era stipulat in ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute Cosmin Sighiartau Cosmin Sighiartau In anul 2006 am cumparat un teren de la XY in vederea construirii unei cabane. La momentul respectiv parcela mea era despartita de o alta parcela a ... (vezi toată discuția)