avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Apel dosar penal alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Apel dosar penal alcoolemie

Buna ziua,

In data de 29.01.2015 am fost condamnat la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3000 lei plus 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat si aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce un autovehicul pe o perioadă de 1 an începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri(29.01.2015).
am facut apel pe data de 09.02.2015, iar pe 31.03.2015 am primit sentinta de la Curtea de apel Bucuresti:apelul mi a fost admis au inlaturat pedeapsa complementara. mi a desfiintat in parte sentinta avuta initial si rejudencat in fond: inlatura dispozitia privind aplicarea pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a conduce un autovehicul pe o perioada de 1 an. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale apelate.
Am facut si un acord de recunoastere a vinovatiei inainte de judecata. permisu m i l a ridicat pe 13.06.2014 de atunci n am mai condus.
Va rog frumos sa mi spuneti ce sa fac in continuare .... pe 30.06.2015 imi voi lua permisu fara a fi nevoit sa mai dau sala si traseul(orasul). Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2015
florin992, utilizator
Cel mai recent răspuns: florin992 , utilizator 12:01, 11 Mai 2015
Permisul de conducere va fi restituit.
imi voi primi permisul la 6 luni de la prima hotarare (29.01.2015) ?
Nu, permisul nu se restituie, ci se anuleaza ca urmare a condamnarii printr-o hotarare definitiva pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului.
Daca data de 31.03.2015 este data pronuntarii deciziei instantei de apel, atunci sentinta instantei de fond este definitiva la data de 31.03.2015 prin admiterea apelului, prin urmare incepand cu acea data aveti un interval de timp de 3 luni pentru achita amenda penala aplicata prin hotararea de condamnare si a depune recipisa de plata la instanta de executare ( prima instanta- judecatorie).
De la data achitarii amenzii penale va curge termenul de 6 luni prev. de art.116 al.1 lit.a), dupa care va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere.

Articolul 114 Oug.195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
...............................
b)titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
............................
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

Articolul 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a)au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
...............................................................
Art. 559 n. cod de procedura penala
Punerea în executare a amenzii penale
(1) Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.
(2) Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
am achitat amenda si cheltuielile judecatoresti in luna februarie... domnul avocat care m a reprezentat in instanta mi a zis ca dupa 6 luni de la plata amenzii imi voi lua permisul de conducere fara a fi nevoit sa mai sustin din nou sala si traseul ca si cum n as mai fi avut permis de conducere.
Pe de altă parte, noua ordonanţă prevede că o persoană căreia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

Alte discuții în legătură

Dosar penal alcoolemie Florinn92 Florinn92 buna ziua , azi am primit si eu sentinta si va rog sa mi spuneti daca imi pot recupera in 6 luni de zile permisu daca achit amenda penala . (am si incheiat un ... (vezi toată discuția)
Redobândire permis Cosmin Ciocîrlan Cosmin Ciocîrlan Am încheiat procesul și as vrea sa știu dacă pot redobândi permisul după ce primesc hotărârea judecătorească Solutia este urmatoarra: Tip solutie: ... (vezi toată discuția)
Conducere motocicleta pentru care e nevoie de categoria a2 cu permis categorie a1 radudanielbogdan radudanielbogdan Asa cum spune si titlul,situatia e urmatoarea:ce s-ar putea intampla daca as conduce o motocicleta pentru care este nevoie de categoira A2 eu posedand permis ... (vezi toată discuția)