Nu, permisul nu se restituie, ci se anuleaza ca urmare a condamnarii printr-o hotarare definitiva pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului.
Daca data de 31.03.2015 este data pronuntarii deciziei instantei de apel, atunci sentinta instantei de fond este definitiva la data de 31.03.2015 prin admiterea apelului, prin urmare incepand cu acea data aveti un interval de timp de 3 luni pentru achita amenda penala aplicata prin hotararea de condamnare si a depune recipisa de plata la instanta de executare ( prima instanta- judecatorie).
De la data achitarii amenzii penale va curge termenul de 6 luni prev. de art.116 al.1 lit.a), dupa care va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere.
Articolul 114 Oug.195/2002
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
...............................
b)titularul permisului de conducere a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru infractiunile prevazute la art. 334 alin. (2) si (4), art. 335 alin. (2), art. 336, 337, art. 338 alin. (1), art. 339 alin. (2), (3) si (4) din Codul penal;
............................
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.
Articolul 116
(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una dintre situatiile urmatoare:
a)au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
...............................................................
Art. 559 n. cod de procedura penala
Punerea în executare a amenzii penale
(1) Persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii.
(2) Când cel condamnat se află în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut la alin. (1), judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eşalonarea plăţii amenzii pe o perioadă de cel mult 2 ani, în rate lunare.
Pe de altă parte, noua ordonanţă prevede că o persoană căreia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.