avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... amnistie fiscala - indemnizatie ingrijire/asistent ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

amnistie fiscala - indemnizatie ingrijire/asistent personal al unui minor cu handicap

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns sau sugestii/indicia referitor la intrebarea: poate beneficia de amnistie fiscala persoana care a incasat necuvenit, dar din motive neimputabile ei, indemnizatia de asistent personal a unui minor cu handicap grav?

In speta, este vorba de un minor cu handicap vizual grav, a carui mama a primit indemnizatie lunara de ingrijire a acestuia.
Conform Legii nr. 448/2006, persoana cu handicap vizual grav putea opta intre a avea un asistent personal (angajat de primarie cu contract individual de munca, de obicei unul dintra parinti) sau a primi o indemnizatie lunara de ingrijire pe numele persoanei care urma sa asigure ingrijirea.
Mama minorului se afla in aceasta din urma situatie, intrucat primaria i-a comunicat ca nu o poate angaja cu cim.

Minorului i se elibereaza anual, in urma prezentarii acestuia in fata comisiei de specialitate, un Certificat de incadrare in grad de handicap, valabil 12 luni, pe baza caruia se incaseaza drepturile banesti cuvenite.

In mod eronat, primaria, uitand sa verifice data expirarii certificatului respectiv, a continuat sa vireze indemnizatia lunara de ingrijire timp de inca 1 an si 4 luni, dupa care, sesizandu-se cu privire la aceasta greseala, a emis o decizie prin care a dispus recuperarea de la mama a sumei de cca 9.500 lei, suma enorma pentru familia in cauza.

De buna credinta, femeia, care este un om simplu, de la tara, a considerat ca, din moment ce primaria continua sa ii vireze banii, "inseamna ca asa trebuie" si ca "primeste in continuare bani pentru baiatul nevazator".

Intrebarea mea este daca aceasta indemnizatie lunara poate fi asimilata salariului asistentului personal al persoanei cu handicap angajat cu cim si daca poate beneficia de amnistia fiscala care se aplica pentru celelalte categorii de bugetari.

Daca da, care ar fi temeiul juridic concret?

Legea 124/2014 referitoare la amnistia fiscala pentru bugetari face referire doar la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice. Poate fi aceasta indemnizatie considerata venit de natura salariala, astfel incat sa intre sub incidenta acesti legi?

Va multumesc pentru timpul si bunavointa dvs.

Cu stima,
Av. Monica Toderic





Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asistent personal si insotitor? karmyna karmyna mama mea a primit recent(dupa doua luni de depunere al dosarului), certificatul de handicap grav grad 1 cu asistent personal. ma intereseaza care este ... (vezi toată discuția)
De ce nu mai primesc ingrijitorii copiilor cu sindromul down bani?? cris_89 cris_89 Buna ziua! Cunosc un caz in care ingrijitoarea (in aceasta situatie, mama) unui copil diagnosticat cu sindrom Down a primit salariu pana la un moment dat ... (vezi toată discuția)
Drepturile asistentului personal costy_generalu costy_generalu Din data de 01.01.2001 si pana in data de 13.12.2012 am fost angajat ca asistent personal la primarie pt fetita mea (minora) care are un handicap locomotor ... (vezi toată discuția)