avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile Asistentului personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile Asistentului personal

Din data de 01.01.2001 si pana in data de 13.12.2012 am fost angajat ca asistent personal la primarie pt fetita mea (minora) care are un handicap locomotor grav In toti acesti ani nu am primit niciun leu pt concediu de odihna.As vrea sa stiu daca aveam acest drept si daca mai pot face ceva sa recuperez acesti bani pe concediu din acesti ani?
In noiembrie 2012 cand fata a implinit 18 ani a primit gradul 2 (accentuat),iar pe mine m-au dat in somaj Luna asta am fost din nou la comisie si iau dat inapoi gradul 1(grav cu asistent personal)Am facut cerere de angajare la primarie si au spus ca nu mai au locuri pentru anul asta poate din ianuarie sau februarie desi legea spune ca ar trebui sa ma angajeze in maximum 30 de zile de la data depunerii cererii.Va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac pt rezolvarea acestei probleme cu care ma confrunt pt ca primaria spune ca nu mai are locuri disponibile pt asistenti personali dar nici bani sa platesca indemnizatie pe lunile care le-as pierde pana se va face angajare. Va multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: costy_generalu , utilizator 19:19, 12 Noiembrie 2013
Legea 448 2006 actualizată prin OUG 84/2010
Referitor la CO:
"Art. 37
(1) Pe perioada îngrijirii şi protecţiei persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:
a) salariu de bază stabilit potrivit dispoziţiilor legale privind salarizarea asistentului social cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, precum şi spor de vechime şi alte sporuri aferente acordate în condiţiile legii;
b) program de lucru care să nu depăşească în medie 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână;
c) concediu anual de odihnă, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituţii publice;
d) transport urban gratuit, în condiţiile prevăzute la art. 23;
e) transport interurban, în condiţiile prevăzute la art. 24.
(2) Pe perioada concediului de odihnă al asistentului personal, angajatorul are obligaţia de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal.
(3) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizaţia prevăzută la art. 43 alin. (1) sau găzduirea într-un centru de tip respiro."
Referitor la Contract de munca:
Conform art.42 din Legea 448/2006
"(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(7) În situaţia în care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acordă indemnizaţia prevăzută la alin. (4), indiferent de opţiunea exprimată potrivit prevederilor alin. (1) şi (4)."
Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2013
Zinaida Ciornii, Consultant resurse umane
Legea am citit-o si eu si am vazut ce drepturi ar trebui sa aiba AP Intrebarea mea era daca eu mai pot recupera acesti bani de concediu din urma?si cum ar trebui sa procedez,sa dau in judecata primaria ???Sunt totusi 12 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asistentilor personali m.monica m.monica Conf. Legii 448/2006 privind persoanele cu handicap prevede la Art. 37. alin. (1) Pe perioada ingrijirii si protectiei persoanei cu handicap grav, pe baza ... (vezi toată discuția)
Drepturile asistentului personal marimarimokus marimarimokus ASCO administratia sociala comunitara oradea vrea sa imi desfaca contractul de munca ca asistent personal pt fica mea pt ca am plecat 2 luni in vacanta la ... (vezi toată discuția)
Buna seara ! va rog sa mi spuneti si mie cum ar fii corect....sunt ... nicoletapetrea112@yahoo.com nicoletapetrea112@yahoo.com Buna seara ! Va rog sa mi spuneti si mie cum ar fii corect....sunt asistent personal al fiului meu..momentan suntem in carantina , unul dintre fii mei este ... (vezi toată discuția)