In anul 2010 am facut reevaluare constrructii, am depus la directia impozite si taxe reevaluarea in baza careia s-a emis decizia de impunere in baza careia s-a facut plata impozitelor fara a se solicita si inregistrarea in contabilitate a acestei reevaluari .
In anul 2013 s-a facut din nou reevaluarea care s-a depus impreuna cu nota contabila si balanta de verificare la 31.12.2014 in baza carora s-a emis decizia de impunere.
In 2015 se constata ca reevaluarea din 2010 nu a fost inregistrata in contabilitate si directia de impozite si taxe nu ia in considerare aceasta reevaluare procedand la calcularea de diferente rezultand o suma foarte mare de plata. Ce sanse am sa castig la contestatie avand in vedere faptul ca in anul 2010 directia de impozite si taxe a considerat ca fiind valabila reevaluarea fara a se solicita si inregistrarea in contabilitate lucru care ar fi evitat aparitia acestei situatii foarte neplacute.
Societatile comerciale pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu.
Reevaluarea imobilizărilor reprezintă operaţia economică în urma căreia valoarea contabilă a imobilizărilor este corelată cu valoarea actuală a acestora, asigurându-se, astfel, înscrierea de date pertinente în situaţiile financiare anuale, iar prin aceasta o informare cât mai fidelă a utilizatorilor de informaţii contabile.
Reevaluarea imobilizarilor corporale reprezinta tratamentul alternativ permis prevazut in O.M.F.P. nr. 3.055/2009, OMFP nr. 1802/2014 (in vigoare) dar si in Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi actele normative emise în aplicarea acesteia precum si in IAS 16.
In aceste conditii cred ca sansele Dvs. de a contesta opinia ANAF sun minime.
Multumesc pentru raspunsul prompt .
Sunt de acord cu definitia si conditiile valabilitatii unei reevaluari, insa ma intreb daca directia de impozite si taxe a procedat corect cand pe baza rapoartelor de reevaluare depuse a modificat in calculator si a inregistrat cladirile la noua valoare din rapoartele de reevaluare iar in ianuarie 2014 cand am depus reevaluarea din decembrie 2013 a solicitat balante de verificare si nota contabila de inregistrare a acesteia ?