avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cost expertiza - rog raspuns urgent !
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cost expertiza - rog raspuns urgent !

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire : De ce intr-un proces de stabilire a grupei de munca, costul expertizei tehnice este diferit de la un dosar la altul ? Cine stabileste acest cost si care este baza lui legala ? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:28, 15 Mai 2015
Onariul de expertiza este stabilit de catre instanta (judecator) pe baza unor criterii numai de ea(ei) stiute.
Reoarece in Romania sunt mai mult de 1 judecator rezulta logic ca sunt mai multe "dimensiuni" de onorarii (cu mare aproximatie, numarul de "dimensiuni" este egal cu numarul judecatorilor, exceptadu-i probabil pe cei care sunt sot-sotie si pot discuta seara intre ei).
Costurile unei expertize se stabilesc in functie de obiectivele fixate de catre instanta de judecata pentru expert, de activitatea prestata de catre expert in cadrul expertizei si dupa caz, de cheltuielile cu deplasarea, cazarea, diurna, etc. in cazul efectuarii unei expertize intr-o alta localitate decat localitatea de domiciliu a expertului.
Nu in ultimul rand, conteaza pregatirea expertului/ specialistului tehnic judiciar caruia i s-a incredintat expertiza.
Instanta de judecata fixeaza un onorariu provizoriu (dupa "criterii" numai de instante stiute, asa cum mentioneaza colegul legalmgm), iar evaluarea exertizei, de data aceasta corecta, este facuta de catre expert, in urma efectuarii expertizei (numai expertul poate aprecia corect volumul de munca depus) si de regula, acceptata de catre instanta, reprezentand onorariul definitiv plus cheltuieli.
Practica fixarii unui onorariu aleatoriu, de catre instante poate fi evitata, numai daca dispare din NCpC cuvantul "poate"
-art.331 al.(2) .... Tot astfel, instanta poate fixa un termen scurt pentru cand va solicita expertului sa estimeze in scris costul lucrarii ce urmeaza a fi efectuata, cat si termenul necesar efectuarii expertizei. Pozitia partilor va fi consemnata in incheiere. In functie de pozitia expertului si a partilor, instanta va fixa termenul de depunere a raportului de expertiza si conditiile de plata a costurilor necesare efectuarii expertizei.
Numai astfel va deveni obligatorie procedura si astfel se va sti de la inceput de catre partile in proces care este costul real al expertizei si data la care expertul poate depune raportul de expertiza. Se vor evita astfel si mai multe termene fixate succesiv pentru depunere raport de expertiza, in cazul supraincarcarii unor experti/ specialisti tehnici judiciari cu expertize (asa cum este in prezent) pentru anumite specializari de expertiza.
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Daca sunt parte din proces, pot solicita vizualizarea Raportului de expertiza? Am dreptul sa cer asta ?

Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dacă sunteţi parte în dosar, veţi primi un exemplar al raportului de expertiză şi timp pentru a-l studia şi a formula eventuale obiecţiuni.
As dori sa mai intreb ceva : Am inteles ca - in cazul in care nu se castiga procesul, nu se mai poate reveni cu alta actiune pe acelasi subiect. Dar exista posibilitatea de a amana acest proces? Sau daca stopez actiunea, imi pot recupera banii platiti la cabinetul de avocatura pentru intentarea procesului? Multumesc.

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Nepronunțare asupra onorariului viculean viculean Am efectuat o expertiza pentru care s-a aprobat onorariul de 1000 lei. Apoi s-a cerut un supliment de expertiză (deși s-a formulat ca obiecțiuni, ... (vezi toată discuția)
Cine plateste expertiza contabila in caz de insolventa? mioara2012 mioara2012 Buna ziua! In cadrul unui proces de anulare a deciziei de impunere la o firma aflata in stare de insolventa, administratorul (NU administratorul judiciar) a ... (vezi toată discuția)