rox_ann07 a scris:
... Eu trebuie sa ma reintorc la serviciu din 22 iulie? daca patronul nu doreste sa ma mai reangajeze sau eu nu vreau sa ma mai intorc acolo, care este procedura? ce acte ar trebui sa depun si pe unde? ma afecteaza cumva daca nu ma intorc la munca?
Daca nu mai doriti sa reveniti la locul de munca de unde ati intrat in CCC, atunci inainte de data expirarii acestuai puteti depune o cerere de incetare a c.i.m. fie cu acordul aprtilor , fie prind emisie.
1.
Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap,
salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva).
Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca, angajatorul va trebui, mai intai,
sa va ofere un alt loc de munca echivalent.
3.
La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata
pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma
" cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.
Asadar,
textul de lege nu prevede o durata fixa pentru interzicerea concedierii .
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.