avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Procesul penal in cazul unei societati aflate in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Procesul penal in cazul unei societati aflate in faliment

O societate comerciala aflata in faliment are un proces penal in care societatea este parte vatamata si parte civila.
Lichidatorul, in temeiul art.174 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului deoarece acesta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative.
Un actionar minoritar ( conform principiului,,penalul tine in loc civilul" precum si conform art.244 CPC ) cere judecatorului sindic suspendarea procedurii insolventei pana la solutionarea procesului penal.
Judecatorul sindic admite cererea lichidatorului, societatea fiind radiata din Registrul comertului.
Ce se intampla cu procesul penal in care societatea era parte vatamata si civila?
(in paranteza doresc sa spun ca Daca judecatorul sindic ar fi tinut seama de solicitarea actionarului minoritar, ar fi suspendat procedura de insolventa pana dupa solutionarea procesului penal si repararea prejudiciului produs societatii prin infractiuni, ar fi reluat procedura insolventei, ar fi achitat datoriile societatii , iar suma ramasa ar fi fost impartita actionrilor, proportional cu nr. de actiuni detinute de fiecare.)

1)Sunt incidente in acest caz prevederile art.173 si 176 ale Legii 85/2014, adica sumele rezultate din executarea silita a inculpatului vor fi repartizate de executorul judecatoresc in conformitate cu prevederile legii insolventei ( adica catre creditori, iar ce ramane asociatilor/actionarilor)?
2)Pentru ca creditorii si asociatii/actionarii sa-si recupereze prejudiciul ei trebuie sa se constituie parte civila in procesul penal.

Va multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
rrocambole, utilizator
Din punct de vedere legal, o firma radiata din RC nu mai exista ("a murit").
Eventual cercetati daca hotararea Judecatoruluiindic este definitiva si irevocabila.
Daca este, adio. In procesul civil, este posibil si foarte probabil ca instanta sa constate ca societatea nu mai are calitate procesuala si sa traga consecintele corespunzatoare acestei situatii.
Daca nu, incercati o cale de atac.
Solicitati opinia unui specialist care sa studieze toate actele disponibile.
Daca este asa cum spuneti dvs., inseamna ca inchiderea procedurii le-a produs o vatamare creditorilor si actionarilor minoritari.
Daca nu aveti cale de atac, ridicati exceptia de neconstitutionalitate pentru legea sau articolul de lege in cauza, aratand ca vi se incalca dreptul de proprietate si, poate, veti obtine revizuirea sentintei.
Carturarul a scris:
Daca nu aveti cale de atac, ridicati exceptia de neconstitutionalitate pentru legea sau articolul de lege in cauza, aratand ca vi se incalca dreptul de proprietate si, poate, veti obtine revizuirea sentintei.

Revizuirea sentintei nu poate fi ceruta pur si simplu pe calea exceptiei de neconstitutionalitate "pentru legea sau articolul de lege in cauza". Formularea e neprofesionista.
Mai intai trebuia sa specficati articolul, sa aratati motivele de neconstitutionalitate si sa sperati ca cineva va va da dreptate. Visuri.

Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Inainte de inchiderea procedurii, se putea eventual ridica exceptia de neconstitutionalitate a art.174 al Legii insolventei, in cazul in care el permite inchiderea procedurii insolventei unei societati care are procese penale si civile in care este parte vatamata, parte civila si parte prejudiciata, deoarece inchiderea procedurii nu mai permite creditorilor si actionarilor sa-si recupereze prejudiciul care le-a fost creat in urma unor infractiuni si ilegalitati.

Alte discuții în legătură

Recuperare prejudiciu in urma procesului penal rrocambole rrocambole O societate comerciala aflata in faliment are un proces penal ( s-a inceput urmarirea penala a administratorului care a prejudiciat societatea ) in care ... (vezi toată discuția)
Societate prejudiciata radiata rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a ... (vezi toată discuția)
Executare silita dupa inchiderea procedurii rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a ... (vezi toată discuția)