avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru apel incident
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru apel incident

Doresc sa depun un apel incident . Ca si motiv ar fi interpretarea gresita a unor probe ca si consecinta vreau sa cer trimiterea catre rejudecare . Ce taxa de timbru ar trebui sa platesc ? Ajung cei 20 de lei in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: ContSters359348 , utilizator 15:44, 10 Mai 2015
apel - cale ordinară de atac, reglementată de art. 361-385 C. proc. pen., în cadrul căreia instanţa superioară celei care a pronunţat hotărârea efectuează o nouă judecată în fond a cauzei, cu aprecierea probelor de la dosar şi cu posibilitatea administrării de noi probe. Apelul presupune o nouă judecată în fond privind ansamblul chestiunilor de fapt şi de drept şi tinde spre reformarea hotărârii date în prima instanţă în cazul în care aceasta nu reflectă adevărul.

apelul intimatului (apel incident) - cerere distinctă a intimatului prin care acesta poate: a) să adere la apelul principal formulat anterior de partea potrivnică, respectiv să solicite schimbarea hotărârii primei instanţe în favoarea sa (deşi legea noastră foloseşte termenul de „aderare la apel", acest termen este impropriu, întrucât intimatul nu solicită şi el ceea ce solicită apelantul principal, nu achiesează la apelul principal, ci urmăreşte reformarea hotărârii în avantajul său, iar nu al adversarului); b) în caz de coparticipare procesuală, precum şi atunci când la prima instanţă au intervenit terţe persoane în proces, să declare apel împotriva altui intimat sau unei persoane care a figurat în primă instanţă şi care nu este parte în apelul principal, dacă acesta din urmă ar fi de natură să producă consecinţe asupra situaţiei sale juridice în proces. Cererea intimatului se poate face chiar după împlinirea termenului de apel, până la prima zi de înfăţişare în apel. Dacă apelantul principal îşi retrage apelul sau dacă acesta este respins ca tardiv, ca inadmisibil ori pentru alte motive care nu implică cercetarea fondului, cererea intimatului rămâne fără efecte. Dacă ea a fost formulată însă înăuntrul termenului de apel, ea se consideră apel principal [sin. aderare la apel; apel incident - pentru ipoteza de la lit. a); apel provocat - pentru ipoteza de la lit. b)].

Rezulta ca taxa de timbru ce ar trebui achitata este:
fie egala cu cea pe care a achitat-o apelantul principal
fie, daca obiectul apelului intimatului este evaluabil in bani, corespunzator cuantumului cererii intimatului dar nu mai putin de cea care a achitat-o apelantul principal.
am sa astept sa vad cit achita piritii multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot folosi, in favoarea mea, apelul paratului? Lissa1 Lissa1 Intr-un dosar civil, eu sunt reclamanta. In urma hotararii, de care sunt foarte nemultumita, paratul a declarat apel. Eu nu mai am resurse financiare sa fac ... (vezi toată discuția)
Aderare la recurs - admisibilitate MIXAM MIXAM Buna seara am si eu o rugaminte poate are cineva sa posteze practica in legatura cu subiectul. Este vorba de sentinta data doar cu cale de atac ... (vezi toată discuția)
Apel infobubu infobubu Am un litigiu pe rol, amn cistigat in fond si eu nu am facut apel, cel cu care ma judec a facut apel eu pot sa mai cer la apel altceva fata de ce am cistigat ... (vezi toată discuția)