avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare drept proprietate urmat de testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare drept proprietate urmat de testament

Buna ziua
Va rog a ma ajuta in legatura cu o problema.
Este vorba de un unchi (fratele bunicului) care este casatorit de 60 ani cu matusa. Aceasta are o locuinta primita mostenire de la parintii ei. In anul 1990 il trece si pe unchiul meu la notar proprietar pe acea locuinta cu dreptul de 50% (locuinta intabulata in CF 50% - 50%). In anul 2011 anuleaza la notar actul facut in 1990 si se intabuleaza la CF ca singur proprietar cu cota de 100% pe acea locuinta. Batrana avand acum 92 ani sufera de dementa si este imobilizata la pat. Unchiul meu in 2015 a obtinut prin hotarare judecatoareasca calitatea de tutore si de decidere in numele ei. Prin calitatea de tutore si ca poate sa decida in numele ei poate sa faca un contract de intretinere sau contract de vanzare cumparare unei alte persoane pentru a avea grija de ei? Acea locuinta nu a devenit bun comun tinand cont ca sunt casatoriti de 60 ani?
Tinand cont ca el nu a stiut de actul facut de sotia lui in 2011 prin care ia luat dreptul de proprietate, se gandeste daca nu cumva tot fara stirea lui sotia sa fi facut un testament sau un alt contract unei alte persoane, iar aceasta dupa moartea batrenei la succesiune sa devina proprietar si sa il scoata afara pe batran. Ce act primeaza? Cel facut de batran (de ex azi face un contract de intretinere) sau cel facut de batrana anterior actului batranului in perioada 2011 - 2014 cat a fost f lucida si nu suferea de dementa?
Mentionez ca nu au copii. Matusa mai are 5 frati.
Multumesc de ajutor.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:19, 27 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca a facut vreun act cat timp era lucida, acel act va prima.
In ceea ce priveste vanzarea cu clauza de intretinere, tutorele (sotul) trebuie sa solicite acordul instantei de tutela.
Multumesc
Deci daca a facut vreun act, testament sau contract cat a fost lucida acela va prima si deci batranul va putea fi dat afara din casa?
Daca batrana nu a facut nici un act atunci batranul va putea face ce vrea el si va fi "salvat"?
Unde se poate interesa daca batrana pentru acea proprietate a facut vreun act?
Daca a facut contract de intretinere ar aparea pe un extras CF actualizat?
Dar daca a facut testamen? Am inteles ca aceste acte se introduc in RNNEL - dar sotul are acces la inf din rnnel atata timp cat batrana este in viata?
El prin acel act dat de judecatorie poate solicita inf RNNEL si sa anuleze actele facute de batrana?
Stiu, sunt cam multe chestiuni, dar incercam sa il ajutam sa aiba batranetile putin mai linistite si va multumim pentru acest ajutor
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Unchiul poate incheia un act de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cu acordul autoritatii tutelare si al instantei , Daca exista un testament , mostenitorul testamentar va mosteni doar ceea ce se va gasi in patrimoniul batranei la data decesului acesteia.Angajati un avocat pentru a obtine hotararea judecatoreasca ce permite vanzarea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Beneficiarul intretinerii insa trebuie sa fie doar batrana, nu si batranul... el nu poate incheia orice act ii trece prin cap, trebuie sa urmareasca interesele batraneim, nu ale sale, proprii.
Zau ca nu inteleg de ce se mai ostenesc unii sa raspunda fara sa citeasca ce intreaba autorul topicului si dand opinii trunchiate si incomplete.
Revenind:
1. a. Daca sotia a facut testament, testamentul, opereaza de la momentul decesului asupra bunurilor care fac obiectul acestuia DACA aceste bunuri mai exista in patrimoniul defunctului. Intocmirea unui testament nu obliga pe cel care l-a semnat sa "blocheze" bunul/bunurile in patrimoniul sau; le poate instraina si testamentul ramane fara obiect. In orice caz, sotul este mostenitor rezervatar si va putea revendica, in cazul unui testament, 1/2 din cota ce i-ar fi revenit prin mostenire legala (1088 cciv daca nu ma inseala memoria).
b. Daca sotia a vandut (simplu, fara clauza de intretinere), bunul a fost instrainat si ca atare sotului si celorlalti mostenitori nu le mai revine nimic. Daca a vandut cu clauza de intretinere, actul este atacabil in masura in care clauza nu a fost respectata, pana la a putea fi anulat (pe cale judecatoreasca).
2. Daca sotia nu a intocmit nici un act, sotul mosteneste legal in concurs cu surorile (cumnatele sale).
3. Un contract simplu de intretinere nu se noteaza in CF. Unul de v/c cu clauza de intretinere se noteaza in CF de catre notarul la care a fost intocmit. La fel si unul de v/c simplu (fara clauza).
4. Sotul poate face o solicitare la un notar in vederea consultarii registrului in care sunt notate testamentele. Solicitarea se plateste.
5. La ce act dat de judecatorie va referiti? La cel referitor la tutela? Daca da, sotul poate efectua in numele sotiei orice act insa exclusiv IN BENEFICIUL ACESTEIA (nu al sau personal) si doar cu acordul instantei de tutela. Legea spune asa: "daca actul raspunde unei nevoi sau prezinta un interes neindoielnic" pentru persoana aflata sub interdictie.
6. Pomeniti in prima postare de trecerea a 50% din dreptul de proprietate asupra casei catre sot si apoi de anularea acestui act. Cum au fost facute toate astea? Suna un pic SF sau cam prea simplu. Nu zic ca e imposibil dar e bine de stiut ce s-a facut si ce nu, ce-ati inteles dvs. ca s-a facut si ce anume s-a facut in realitate.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2020
Irina Pricop, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Probleme mostenire chucki chucki Buna ziua. Se da urmatoarea problema: Un batran de 88 ani vrea sa lase mostenire (un apartament si 1/3 dintr=o alta locuinta) prin testament mamei mele (care ... (vezi toată discuția)
Act de intretinere maria26 maria26 Buna seara! Bunica sotului meu are 91 de ani si este bolnava, nu mai este prea lucida si vrea sa ne lase averea ei mie si sotului (nepotul ei). Soacra are ... (vezi toată discuția)
La vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora? cool_girl_em cool_girl_em o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil ... (vezi toată discuția)