avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... la vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

la vanzare cumparare daca cea in cauza are dementa poate semna sora?

o doamna vrea sa facem vanzare cumparare cu clauza si noi sa o ingrijim, problema e ca doamna are inceput de dementa si ea nu ne poate face actele, e posibil sa semneze o sora de-a ei vre-un act? Ea nu are copii nici sot, doar 2 surori.
Cel mai recent răspuns: cool_girl_em , utilizator 18:29, 4 Aprilie 2011
Doar daca sora a fost desemnata pe cale judecatoreasca in calitate de tutore.
Doamna trebuie declarata incapabila de a semna si de a-si gestiona proprietatea, si aici intra pe fir si autoritatea tutelara.
Daca semneaza altcineva, in alt mod, se considera ca se profita de pe urma situatiei doamnei respective, a vulnerabilitatii sale, este ilegal.
Si daca doamna vrea sa o ingrijiti, de ce sa va mai complicati cu actul de vanzare - cumparare, cu clauza de intretinere, care oricum este un contract simulat, intocmiti un contract de intretinere, in schimbul intretinerii dansa va va transmite proprietatea, iar dv o veti ingriji.Si e mai simplu.
Si daca doamna e de acord cu intretinerea si transmiterea proprietatii nu inteleg de ce nu poate semna si de ce trebuie sa semneze altcineva?
Inceputul de dementa se poate trata, nu este incurabil, mai ales ca doamna are doar inceput de dementa, mai ales ca in mare parte a timpului este lucida.
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
aly_yoana, utilizator
daca doamna sufera de o boala psihica, respectiv de un inceput de dementa, acest lucru trebuie constatat la iml, iar aceasta va fi pusa sub interdictie de catre instanta de judecata si se va numi un tutore care va putea semna pentru aceasta.
va sfatuiesc sa apelati la un avocat care sa va indrume pentru a face toate aceste demersuri.

dar asa am auzit ca la notar se face treaba asta, chiar nu exista o solutie fara cale judecatoreasca? doamna nu poate semna nici-un act fara adeverinta medicala ca este lucida si in deplinatatea facultatilor mintale, ca are discernamant, are 80 de ani si la ce notar am mers ne-a cerut aceasta adeverinta. am fost la mai multi medici, nici-unul nu-i da aceasta adeverinta, la psiholog ne-a zis ca e inceput de dementa. si da aveti dreptate in majoritatea timpului este lucida, mai are pierderi mici de memorie (nu stie unde pune anumite lucruri si nu prea stie data - uneori) ne chinuim de ceva timp si nu merge nu stim ce sa mai facem
Mergeti la IML. In ultima instanta, doar punerea sub interdictie si numirea unui tutore va pune la adapost de eventuale actiuni ulterioare in constatarea nulitatii actului.

Alte discuții în legătură

Mama mea are 75 ani, are parkinson, demență, şi sunt vreo ... Mirela Marinași Mirela Marinași Mama mea are 75 ani, are Parchinson, demență, şi sunt vre-o 5 ani de când nu mai e aptă să îşi poarte de grijă. Sora mea locuieşte cu ea şi are ... (vezi toată discuția)
Mostenire persoana cu probleme psihice dantronik dantronik buna ziua,am o matusa ce sufera de dementa mixta,proprietara unui apartament,si posesoarea unor conturi in banca.fiind suferinda de aceasta boala am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Curatela sau punere sub interdictie ? miilan miilan Buna ziua, Am urmatoarea situatie: Mama are 83 de ani si detine in proprietate: o garsoniera; 3/4 din apartamentul in care locuieste(1/4 sunt eu ... (vezi toată discuția)