Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Mama are 83 de ani si detine in proprietate: o garsoniera; 3/4 din apartamentul in care locuieste(1/4 sunt eu proprietar-unic mostenitor-ca mostenire dupa tata) si un teren agricol.
Ce modalitati sunt ca dinsa sa nu poata semna acte (vinzare, etc) pentru aceste bunuri (avind in vedere virsta si labilitatea psihica). Eu sunt unic mostenitor al acestor bunuri si nu doresc sa fac acte de vinzare-cumparare pe aceste bunuri. Eu am grija de mama (are pensie).
Sa ne intelegem. Atat curatela cat si interdictia sunt masuri de protectie (prima pentru persoanele cu discernamant iar a doua pentru cele fara), nu mijloace prin care mostenitorii pot sa-i conserve drepturile succesorale impotriva vointei celor pe care urmeaza sa-i mosteneasca.
Buna ziua... ma leg de acest subiect pentru ca este asemanator. dar va rog sa imi dati un sfat:
Matusa mea a fost disgnosticata cu dementa in faza incipeienta. Perioadele de luciditate alterneaza cu cele de pierdere a continuitatii spatiotemporale. Inca perioadele de luciditate sunt 90% din timp.
Personal am luat-o in ingrijire. Stiu ca suna aiurea, dar nu ma intereseaza neaprat spatiul ei locativ, dar nici nu vreau s afie pacalita de unii care nu au treaba. de curand ne-am decis sa angajam o persoana interna pentu ca ne este greu sa avem grija de ea (in perioadele de dementa se scapa pe ea, isi scoate pampersul si crede ca este in baie, etc). As fi vrut de asemenea sa am o imputernicire pentru pensia ei (deja am ajuns aproape de fundul sacului la banii nostri, iar o interna costa peste 10 milioane pe luna) si o protectie pentru a nu incheia niciun act in perioadele in care cineva poate sa abuzeze de situatie ei.
Intrebare: ce este mai bine sa fac in aceasta situatie? Care este calea de urmat pentru ca ea, totusi, sa nu se simta "interzisa". Sunt constient ca situatia se va inrautati...si este vorba de saptamani, luni sau zile...
Care sunt pasii ce trebuie urmati (am inteles ca o interdictie dureaza pana la 6 luni... sincer este foarte greu de suportat aceasta perioada, nu imposibil, dar ne-ar fi foaret greu)
personal v-as recomanda o actiune de punere sub interdictie judecatoreasca a doamnei . :(
punerea sub interdictie este un mijloc de ocrotire partiala sau totala a intereselor persoanelor care nu au discernamantul de a se ingriji de interesele lor, din cauza alienatiei mintale sau a debilitatii mintale.
cererea de punere sub interdicite este scutita de taxa de timbru si este de competenta tribunalului in a carei raza teritoriala isi are domiciliul cel ce urmeaza sa fie pus sub interdictie .
Labilitatea psihica de care aminteste userul trebuie sa fie una grava , care sa -i altereze in mod evident discernamantul mamei sale.
Altminteri , daca-si poate reprezenta singura interesele , nu e necesara punerea sub interdictie.(si , ulterior , numirea de catre autoritatea tutelara a unui tutore)
Iar lipsa discernamantului e confirmata , in mod obligatoriu, de o expertiza psihiatrica.