avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... curatela sau punere sub interdictie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

curatela sau punere sub interdictie ?

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Mama are 83 de ani si detine in proprietate: o garsoniera; 3/4 din apartamentul in care locuieste(1/4 sunt eu proprietar-unic mostenitor-ca mostenire dupa tata) si un teren agricol.

Ce modalitati sunt ca dinsa sa nu poata semna acte (vinzare, etc) pentru aceste bunuri (avind in vedere virsta si labilitatea psihica). Eu sunt unic mostenitor al acestor bunuri si nu doresc sa fac acte de vinzare-cumparare pe aceste bunuri. Eu am grija de mama (are pensie).

Va multumesc anticipat.
Miilan
Cel mai recent răspuns: Bogdanra , utilizator 15:04, 1 Octombrie 2009
miilan a scris:

Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Mama are 83 de ani si detine in proprietate: o garsoniera; 3/4 din apartamentul in care locuieste(1/4 sunt eu proprietar-unic mostenitor-ca mostenire dupa tata) si un teren agricol.

Ce modalitati sunt ca dinsa sa nu poata semna acte (vinzare, etc) pentru aceste bunuri (avind in vedere virsta si labilitatea psihica). Eu sunt unic mostenitor al acestor bunuri si nu doresc sa fac acte de vinzare-cumparare pe aceste bunuri. Eu am grija de mama (are pensie).

Va multumesc anticipat.
Miilan

nu puteti face nimic, mama dvs poate face tot ce doreste cu partea dumneai...inclusiv sa o vanda.
in acest caz, dumneai va putea vinde cota ideala din mostenire deoarece intelg ca nu aveti facuta iesirea din indiviziune.
cu toate acestea dvs. in calitate de mostenitor rezervatar al dumneai, puteti dupa decesul dansei, sa atacati eventual contract de vanzare-cumparare ce l-ar putea incheia mama dvs cu o terta persoana.
veti invoca, un principal motiv, faptul ca avand o varsta inaintata, mama dvs nu era pe deplin lucida la incheierea contractului, mai ales daca ati avea de partea dvs 1-2 rude care sa va sustina ideile in instanta.

av.myra vasilescu
Bogdanra a scris:

Buna ziua... ma leg de acest subiect pentru ca este asemanator. dar va rog sa imi dati un sfat:
Matusa mea a fost disgnosticata cu dementa in faza incipeienta. Perioadele de luciditate alterneaza cu cele de pierdere a continuitatii spatiotemporale. Inca perioadele de luciditate sunt 90% din timp.

Personal am luat-o in ingrijire. Stiu ca suna aiurea, dar nu ma intereseaza neaprat spatiul ei locativ, dar nici nu vreau s afie pacalita de unii care nu au treaba. de curand ne-am decis sa angajam o persoana interna pentu ca ne este greu sa avem grija de ea (in perioadele de dementa se scapa pe ea, isi scoate pampersul si crede ca este in baie, etc). As fi vrut de asemenea sa am o imputernicire pentru pensia ei (deja am ajuns aproape de fundul sacului la banii nostri, iar o interna costa peste 10 milioane pe luna) si o protectie pentru a nu incheia niciun act in perioadele in care cineva poate sa abuzeze de situatie ei.

Intrebare: ce este mai bine sa fac in aceasta situatie? Care este calea de urmat pentru ca ea, totusi, sa nu se simta "interzisa". Sunt constient ca situatia se va inrautati...si este vorba de saptamani, luni sau zile...

Care sunt pasii ce trebuie urmati (am inteles ca o interdictie dureaza pana la 6 luni... sincer este foarte greu de suportat aceasta perioada, nu imposibil, dar ne-ar fi foaret greu)

Multumesc mult in avans

daca in 90% din timp este perfect lucida, puteti sa o duceti la notar sa va dea o procura pentru ridicarea pensiei.
dupa ce rezolvati acest aspect, puteti trece la procedura judecatoreasca care va intereseaza.
Am fost la cativa notari si toti au spus ca as avea nevoie de o expertiza de la IML (cica) pentru a demonstra ca poate face acest lucru sau nu (sa imi semneze procura). Acest lucru, au spus ei, datorita varstei.
As incerca sa merg si la banca sa isi faca card, dar este foarte greu transportabila (varsta isi spune cuvantul in ceea ce priveste puterea fizica, oboseste dupa 10-15 minute in picioare).

Examenul psihiatric trebuie s ail fac la IML sau exista posbilitatea sa fac si cu alti doctori (abilitati, recunoscuti, etc)?
Codul Familiei

Art. 152. - În afară de alte cazuri prevăzute de lege, autoritatea tutelară va putea institui curatela:
a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal să-şi administreze bunurile sau să-şi apere interesele în condiţii mulţumitoare şi, din motive temeinice, nu-şi poate numi un reprezentant;
....
Art. 153. - În cazurile prevăzute în art. 152, instituirea curatelei nu aduce nici o atingere capacităţii celui pe care curatorul îl reprezintă.
Art. 154. - Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului sau, a rudelor, a celor arătaţi în art. 115, precum şi a tutorelui, în cazul prevăzut în art. 152 lit. c. Autoritatea tutelară poate institui curatela şi din oficiu.
Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.
Art. 155. - În cazurile în care se instituie curatela se aplică regulile de la mandat.
Autoritatea tutelară poate da instrucţiuni curatorului, în locul celui reprezentat, în toate cazurile în care acesta din urmă nu este în măsură să o facă.

Art. 159. - Autoritatea tutelară competentă este:
c) pentru curatela prevăzută în art. 152 lit. a ..., cea de la domiciliul persoanei reprezentate...
Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
Practic acum voi incepe procedura de determinare a starii matusii mele dpdv medical pentru a vedea daca institui curatela sau daca preiau eu toate responsabilitatile si o pun sub interdictie (stiu ca ar durea-o si nu vreau s ao ranesc, macar in clipele de luciditate care sunt multe).

Ma puteti ajuta va rog sa imi spuneti cui sa ma adresez? Cabinete specializate, numai IML sau la alti doctori?

Va multumesc

Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
Bogdanra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie a persoanelor in varsta. Florenta-Beatrice Dan Florenta-Beatrice Dan Ce parere aveti despre faptul ca persoanele in varsta au ajuns la cheremul copiilor, fiind fortati sa se interneze la psihiatrie, din dorinta de a obtine un ... (vezi toată discuția)
Curator bolnav psihic pompiliairina pompiliairina As dori sa aflu cine poate deveni curator pentru bolnavii cu afectiuni psihice care sunt internati intr-un spital de boli psihice,cine numeste acest curator si ... (vezi toată discuția)
Cerere de punere sub interdictie ni_leta ni_leta Buna seara Am o bunica de 99 ani. Mama mea, care o ingrijeste, a depus cerere de punere sub interdictie la Judecatorie. Intrebarile mele sunt: - cererea de ... (vezi toată discuția)