Mama mea are 75 ani, are Parchinson, demență, şi sunt vre-o 5 ani de când nu mai e aptă să îşi poarte de grijă. Sora mea locuieşte cu ea şi are grijă să nu-i lipsească nimic. Dar... se loveşte mereu de faptul că ea nu mai poate să ia o decizie în ceea ce o priveşte, la bancă, la casa de pensii, la poştă...
A obținut de curând o indemnizație pentru îngrijirea ei şi a cerut în instanță să o poată reprezenta legal dar a fost respinsă cererea pe motiv că mama nu a semnat o declarație cum că este de acord să o reprezinte legal sora mea. Menționez că au fost depuse la dosar ancheta socială , gradul de handicap şi adeverințele medicale din care reiese clar că este imobilizată la pat nu mai este conştientă de prezent, nu-şi mai aminteşte trecutul, are perioade când nu ne mai cunoaşte nici pe noi, fiicele ei.
Ce trebuie făcut şi cum trebuie acționat pentru ca sora mea să o poată reprezenta legal, să ia decizii în numele ei şi pentru a avea dreptul să modifice sau să închidă un contract (la bancă, la lumină, la telefon,la primărie, sau în orice instituție cu care mama a semnat un contract când era lucidă)
Trebuie facuta o alta cerere in instanta, dar de data asta trebuie solictata punerea mamei sub interdictie si numirea surorii ca tutore pentru administrarea drepturilor mamei, in temeiul art 170 Cod Civil, si nu doar desemnarea unui tutore, in baza art 166 Cod Civil, asa cum, probabil, ati solicitat initial, de vreme ce vi s-a pus in vedere prezentarea unei declaratii a mamei.