Buna ziua as dori sa-mi spuneti daca asociatia de proprietari poate
factura consumul de apa repartizat apartamentului de la parterul
blocului,care este inchiriat la o firma.Aceasta cere factura pentru a-si
justifica plata apei consumate.Mentionez ca apartamentul apartine
unei proprietare care mai are 3 apartamente in acelasi bloc.
Asociatia poate emite factura pentro orice suma trecuta sau nu pe lista de plata, catre orice persoana fizica sau juridica. Suma facturata poate fi incasata de asociatie numerar pe baza de chitanta sau prin virament in contul bancar.
Dar, nu numai ca poate emite factura, asociatia este chiar obligata sa emita factura la cerere oricarui platitor catre asociatie.
M-am gandit ca numai proprietarul poate emite factura celui carui i-a inchiriat si atunci am aruncat gaina in curtea lui!:(
Asociatia ar putea emite factura chiriasului in baza contractului de inchiriere.
Sunt situatii in care asociatia factureaza proprietarului iar proprietarul factureaza chiriasului. Avem asemenea cazuri, de exemplu, cand proprietarul a inchiriat cele 2-3-7 spatii ale sale catre 2-3-7 chiriasi diferiti, cand asociatia factureaza totul proprietarului iar acestea factureaza fiecarui chirias in functie de consum, suprafata s.a.m.d.
Avem situatia cand proprietarul a inchiriat intregul spatiu doar unui singur chirias iar prin contract au stabilit ca suportarea unor cheltuieli sa se faca totusi de catre proprietar si nu de chirias. Atunci asociatia iar factureaza intreaga suma proprietarului si acesta factureaza chiriasului numai pentru ceea ce s-au inteles.
Dar sunt situatii in care proprietarul a depus copia contractului de inchiriere la asociatie si o intelegere pe baza careia asociatia factureaza totul direct chiriasului. De exemplu o banca ce a inchiriat spatiul pentru 10 ani, primeste factura direct de la asociatia noastra si o plateste integral fara a mai implica proprietarul spatiului.
Dar si un proprietar poate solicita factura si asociatia trebuie sa-i dea. Unii mai deconteaza, suma platita asociatiei, la o firma sau institutie pe baza acestor facturi si a chitantelor eliberate de asociatie.
Lista de plata este, in fapt, o factura. Doar ca formatul ei nu este recunoscut de o firma.
Asadar, se poate emite un duplicat sub forma unei facturi agreate de clientul societate comerciala. Este si un act de bunavointa.