Buna ziua, recent am primit de la ANAF o Decizie de Impunere anuala pt. anul 2012 pt. stabilirea contributiei la asigurari sociale de sanatate.
Mentionez in 2012 am incasat contravaloarea unei polite de asigurare de viata ajunse la scadenta.
Polita am platit-o bianual, timp de 10 ani, personal (nu a fost platita de vreun angajator).
Baza de calcul a contributiei la sanatate, conform deciziei ANAF, este intreaga suma primita de mine in 2012 de la firma de asigurari, insa aceasta suma s-a format pe parcursul a 10 ani din banii depusi bianual de mine in contul firmei de asigurari, plus o mica parte ce a constituit venitul din investitie.
Deci, exact ca si cum as fi depus banii intr-o banca, s-a strans o anumita dobanda pentru acestia, iar dupa zece ani mi se restituie sumele depuse+dobanda.
De aceea consider ca baza de calcul a asigurarilor de sanatate ar trebui sa fie doar ce am primit in plus fata de ceea ce am depus, si nu intreaga suma primita in 2012, ce reprezinta banii depusi pe parcursul a zece ani + venitul din investitii oferit de firma de asigurari.
As dori sa stiu parea dvs. in legatura cu acest subiect, respectiv daca baza de calcul ar trebui sa fie doar ce a ce am castigat in plus (profitul acestei investitii) si nu toata suma.