avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Comert cu producatorii neinregistrati
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Comert cu producatorii neinregistrati

Buna ziua,

Pot face achizitii de la producatori care nu sunt inregistrati? Producatorii la care ma refer sunt artizani si majoritatea lucreaza si isi vand produsele fara sa fie inregistrati ca PFA. Pot achizitiona marfa de la acestia cu factura, legal?

In acest caz ei sunt neplatitori de TVA. Are rost ca firma mea sa fie platitoare de TVA daca am o cifra de afaceri sub 220.000 lei(limita legala)?

Intrebare vine din cauza ca majoritatea artizanilor isi vand marfa independent pe internet sau in targuri si preturile concurentei ar fi mult mai mici daca eu as fi platitor de TVA. De asemenea, in acest caz artizanul respectiv trebuie sa plateasca 16% impozitul la stat sau il pot plati eu in numele lui?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 20:22, 10 Mai 2015
Daca nu sunt inregistrati, nu pot emite factura.
Deci dvs nu va puteti deduce cheltuielile cu acele achizitii de la artizani.
Nu puteti sa achitati pentru ei impozitul. Este o obligatie personala.
CristinaPaisa a scris:

Daca nu sunt inregistrati, nu pot emite factura.
Deci dvs nu va puteti deduce cheltuielile cu acele achizitii de la artizani.
Nu puteti sa achitati pentru ei impozitul. Este o obligatie personala.


Cristina, cred ca se refera la faptul ca nu sunt inregistrati ca platitori de T.V.A.

Daca faceti comert cu amanuntul si aveti cifra de afaceri sub 220000 lei, va sfatuiesc sa fiti neplatitor de T.V.A. Retragerea se face cu ajutorul declaratiei 096:

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2015
Iulian MANEA, Contabil
Va multumesc pentru raspunsuri. Nedumerirea mea era ca sunt foarte multi care isi vand produsele pe siteuri cum ar fi okazii sau olx si nu sunt inregistrati ca PFA. Voiam sa stiu daca exista vreo posibilitate sa achizitionez marfa de la ei pentru distributie si in acelasi timp eu sa nu am nicio problema legala(sa fie strict responsabilitatea lor faptul ca nu sunt inregistrati). As pierde altfel multi furnizori posibili care prefera sa nu se inregistreze din comoditate.
De la persoanele fizice cumpararea se face cu borderou de achizitie. Gasiti un model aici:

www.avocatnet.ro/content/con...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva in marketplace online ca amazon radunet radunet Construim o platforma online, unde mai multi producatori vor putea sa-si prezinte si sa-si vanda produsele, prin intermediul platformei (ceva asemanator cu ... (vezi toată discuția)
Pfa devenit platitor de tva- declaratie 392 Geo_2008 Geo_2008 Buna ziua si La multi ani tuturor am un PFA care la 01.09.2014 a devenit platitor de tva. acum am o dilema referitoare la declaratia 392, ce depun si ... (vezi toată discuția)
Impediment in colaborarea cu anumiti beneficiari preda sorin preda sorin Buna ziua.Sunt titularul unei intreprinderi individuale ,am o singura masina de transport marfa si ma lovesc de o problema la eventualele colaborari cu ... (vezi toată discuția)