avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozitare venit din dobanzi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozitare venit din dobanzi

Buna seara.
Am si eu cateva nelamuriri : am avut depozit bancar la lichidarea caruia mi s-a retinut 16% impozit pe dobanda. Vreau sa stiu daca este necesar sa platesc si alte taxe pentru dobanda aferenta(sanatate , pensii, etc).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 23:52, 10 Mai 2015
Conform Codului Fiscal (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, ultima actualizare: Legea nr. 123 din 19 septembrie 2014), tipurile de venituri considerate "din investiţii" sunt:
• dividende;
• venituri impozabile din dobânzi;
• câştiguri din transferul titlurilor de valoare;
• venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen
Conform Codului Fiscal, veniturile obţinute din aceste activităţi sunt impozabile cu cota unica de 16%, metodologia de determinare a cuantumului venitului impozabil fiind diferită de la o activitate la alta.
Totodata, potrivit prevederilor art. 296^27 alin. (1) lit b), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate numai in conditiile in care nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala), venituri din activitati agricole, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj si venituri din pensii.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.
In conformitate cu 296^28 lit. a) lit. b) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratiile fiscale, atat pentru venitul obtinut din Romania (formularul 200), cat si pentru venitul obtinut din afara Romaniei (formularul 201).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni la sif-uri si dividende; impozit si cass constantin293ph constantin293ph Buna ziua, am facut un extract de cont la Depozitarul central/ actiuni sif si am ramas surprins ca detin in jur de 90 de actiuni la cele 5 sif-uri din tara. de ... (vezi toată discuția)
Decizii anaf sg1 sg1 Buna ziua ! Acum cateva zile am primit de la ANAF o scrisoare cu niste tabele in care ma instiinta ca am de platit suna de 468 roni.Titlul scrisorii ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii idanys idanys HG nr. 119/2014 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 - sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii ... (vezi toată discuția)