D.p.v legal, detinerea de valori mobiliare (actiuni) precum si venitul din investii corespunzator trebuie declarata anual la fisc prin Declaratia 200 (cf. OPANAF 3883/ 24.12.2013 - actualizat 11.02.2015), pana la 25.05.2015.
Pentru acest venit din investiti, ANAF calculeaza, cf. legii, CAS datorat de Dvs.
Tipurile de venituri considerate "din investiţii" conform Codului Fiscal (Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare, ultima actualizare: Legea nr. 123 din 19 septembrie 2014) cuprind:
• dividende;
• venituri impozabile din dobânzi;
• câştiguri din transferul titlurilor de valoare;
• venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen
Conform Codului Fiscal, veniturile obţinute din aceste activităţi sunt impozabile cu cota unica de 16%, metodologia de determinare a cuantumului venitului impozabil fiind diferită de la o activitate la alta.
Totodata, potrivit prevederilor art. 296^27 alin. (1) lit b), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din investitii datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate numai in conditiile in care nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente (cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala), venituri din activitati agricole, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj si venituri din pensii.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara.
In conformitate cu 296^28 lit. a) lit. b) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratiile fiscale, atat pentru venitul obtinut din Romania (formularul 200), cat si pentru venitul obtinut din afara Romaniei (formularul 201).
Fata de veniturile obtinute de Dvs. ca dividende, poate ar trebui sa luati in considerare vanzarea pe bursa a actiunilor detinute.
Nu aveti pentru ce depune declaratia 200 doar pentru cazul in care ati avut de primit acele dividende. Declaratia 200 de depune doar in situatia in care vindeti actiunile printro firma specializata.
In cazul incasarii veniturilor sub forma de dividende, declaratia de impunere pentru contributia la sanatate va va fi generata si trimisa acasa de catre cei de la finante fara a mai depune dumneavoastra ceva.
Aveti in vedere ca SIF-urile nu trimit toate dividendele la domiciuliu. O parte dintre ele fac platile prin unele banci. E bine sa verificati. Aveti in vedere ca daca nu ridicati banii in termen de 3 ani, pierdeti dreptul de a mai avea acei bani.
Deasemenea aveti in vedere ca unele SIF-uri mai emit si actiuni gratuite, pe langa alocarea de dividende, asa cum a fost anul trecut cazul SIF3 si cum anul acesta va fi cazul la SIF2.