Am fost numit expert judiciar intr-un dosar in care s-au mai efectuat cinci expertize din care una extrajudiciara, am refuzat expertiza pe motiv de colegialitate dar nu mi s-a permis .La patru dintre experti li s-au facut plangeri penale de una sau ambele parti, la trei dintre ei s-a facut plangere penala repetata dupa ce la prima s-a dat NUP. Este o metoda de tergiversare a procesului context in care la randul meu cand am anuntat partile pentru deplasarea in teren am primit de la una din ele o scrisoare in care sunt amenintat ca daca nu folosesc o anumita metoda de calcul mi se va face si mie plangere penala si mi se vor cere daune morale si materiale.Mentionez ca metoda solicitata pentru calcul a mai fost folosita de un coleg expert si contestata de partea care ameninta.Consider ca se incearca influientarea declaratiilor.Cum ar trebui sa procedez eu(cel putin una din parti imi va face o plangere penala si nu am timp de asemenea aberatii!). Cum ar trebui sa procedeze instanta(procesul este in civil). Pana in prezent instanta s-a facut ca nu vede si nu aude nimic referitor la plangerile penale neintemeiate si repetate facute de parti inpotriva expertilor si nici nu se justifica aprobarea efectuarii atator expertize deoarece la ultimele trei s-au obtinut valori apropiate.Expertii sunt victime clare ale unor orgolii.
Nu este o situatie chiar atat de rara in instante.
Mai cunosc cazuri asemanatoare.
Cred ca ar trebui sa invederati in scris instantei toate aceste imprejurari si sa subliniati ca se fac presiuni asupra Dvs cum s-au facut dealtfel si asupra celorlalti experti.
Nu cred ca este vorba de orgolii ci de o "tehnologie" avocateasca de tergiversare a judecatii si de influentare a expertului.
Judecatorul nu are de ales: trebuie sa solutioneze speta deci ii trebuie neaparat expertiza.
Poate ar trebui sa solicitati instantei sa numeasca o comisie de 3 experti.
Deasemenea ar fi bine sa le solicitat partilor in litigiu, in scris, sa va transmita, inainte de predarea raportului Dvs., cate o opinie asupra obiectului expertizei.
Succes.
Sa inteleg ca expertul nu are nici o parghie de stopare a amenintarilor, agresiunilor, intimidarilor si a altor forme de agresiune si este obligat sa intocmeasca expertiza in aceste conditii sub iminenta oricarui prejudiciu care i se poate aduce?
Mentionati, citez: " ..... am primit de la una din ele o scrisoare in care sunt amenintat ca daca nu folosesc o anumita metoda de calcul mi se va face si mie plangere penala si mi se vor cere daune morale si materiale. ...."
Depuneti o copie xerox, la dosarul cauzei, cu nr. de inregistrare/ data de la arhiva tribunalului dupa aceasta scrisoare. Probabil a afost trimisa prin posta si poate fi identificat traseul acesteia.
Puteti solicita o audienta la judecatorul in cauza si/ sau la presedintele tribunalului si sa prezentati adresa in original, fara a o da insa, din mana. Veti fi astfel inscris in Registrul de audiente.
Puteti deschide dvs. actiune penala, impotriva partii care v-a amenintat, avand la baza aceasta adresa.
Informati in scris, cu nr. de inregistrare/ data Biroul central pentru expertize tehnice judiciare despre situatia existenta in dosarul respectiv. Anexati si o copie dupa scrisoarea de amenintare.
Ca expert dvs. aveti obligatia legala sa raspundeti documentat la obiectivele fixate de catre instanta de judecata, aplicand legislatia in domeniu, actualizata la zi. Indiferent de metoda pe care o veri aplica legal, in calcul (nu stiu daca este vorba de calcul, masuratoare, interpretare, etc.), in mod normal, concluziile raportului de expertiza ar trebui sa fie aceleasi.
In alta ordine de idei, daca nu doriti complicatii de niciun fel, cu riscul de a primi o amenda judiciara de la instanta de judecata, refuzati sa efectuati expertiza, motivand in scris, cu nr. de inregistrare/ data tot ceea ce ati mentionat in discutie. Anexati si o copie dupa scrisoarea de amenintare primita.
Expertul este protejat de codul civil si/ sau codul penal, daca se pune problema primirii de amenintari care pot fi dovedite. Scrisoarea primita, cu traseul ei prin posta, poate fi o astfel de dovada.
Servitute
ion57
Buna ziua! Am mai întrebat pe acest forum însa nu am primit chiar răspunsurile așteptate asa încât insist oarecum..cat poate dura un proces de ... (vezi toată discuția)