Am cumparat un apartament in anul 2008 fiind persoana fizica de la proprietar tot persoana fizica (cel care a construit apartamentul) si a cerut TVA (deoarece a zis ca el nu se risca sa nu plateasca TVA in urma legii din 2008 conform careia persoanele fizice platesc TVA pt apartamentele noi...etc) si in contractul de vanzare cumparare a trecut ca pretul imobilului este de x (inclusiv TVA). La momentul semnarii cred insa ca nu era inregistrat ca platitor de TVA pentru ca nu mi-a adus dovada. Si vreau sa stiu daca: imi recuperez banii pe care i-am dat pe TVA sau imi aduce dovada ca a platit la stat banii de TVA. Cum procedez?
dca pretul cumpararii-vanzarii l-ati acceptat ca fiind x inclusiv tva, de ce va mai intereseaza ce a facut vanzatorul?
Dvs. ati acceptat sa platiti pretul x, pret pe care banuiesc ca l-ati si platit.
Pentru ca o persoana fizică să plătească TVA, aceasta trebuie să desfăşoare activităţi economice cu caracter de continuitate, iar cifra de afaceri anuală declarată sau realizată să depăşească plafonul de 35.000 de euro. Nici Codul fiscal, nici normele de aplicare ale acestuia nu definesc termenul de „continuitate“, în sensul numărului de imobile ce ar trebui tranzacţionate şi al perioadei în care se desfăşoară tranzacţiile, asa ca, nu este foarte clar cine plateste si cine nu plateste tva-ul .Parerea mea este ca, v-a pacalit.
Stiu ca ma pacalit, dar la momentul acela nu am avut incotro, ori mergeam mai departe ori imi dadea avansul (intre timp el se folosise de banii mei 1 an iar pretul apartamentelor a crescut, deci sa iau avansul inapoi nu mi s-a parut o idee buna). Intrebarea mea este daca pot sa imi recuperez TVA-ul dandu-l in judecata?