avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am contractat o lucrare cu o firmă de renovări și ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am contractat o lucrare cu o firmă de renovări și întâmpin o mulțime de probleme. Cum aș putea să le rezolv?

Buna dimineata! Am si eu urmatoarea dilema: pe data de 1 noiembrie am incheiat un contract cu o firma pt a-mi renova apartamentul. Devizul de plata a fost de 12000 lei. Ulterior, s-au mai adaugat 2500 lei pt renovarea altei bai, fara ca acestia sa mai fie stipulati in contract. Pana la aceasta data, le-am platit 10500 lei, lucrarea fiind gata in proportie de 70%, ei solicitandu-mi banii in avans mereu, desi in contract scria ca plata se va face dupa fiecare parte a lucrarii. Aveau stipulat in contract ca daca vor depasi termenul de 1 decembrie, sunt obligati sa imi ramburseze 10% ca dauna de intarziere... suntem in 10 ianuarie si inca mai avem mult. Aseara am fost amenintata de cel care coordoneaza firma, ca daca astazi nu le platesc 800 lei extra, pe 4 mp de masca din rigips (pretul pietei pt executarea unei masti fiind de max 36 lei pe mp), plus inca 2000 din suma din deviz, ei vor desface ce au lucrat, pt ca pana la plata integrala a lucrarii, ce s-a facut acolo apartine firmei. Pe proprietatea mea, cu materialele mele, si ca le-am platit deja 10500 lei, ei ma ameninta in acest hal...
imi este teama sa mai colaborez cu ei, plus ca imi cer sume exorbitante pt aceste masti, si tergiverseaza lucrarea.
Va rog sa imi dati un sfat cu ce pot face, va mentionez ca nu am platit tva pe suma pe care le-am platit-o deja, nu am chitanta/bon... am ajuns sa stau cu teama si sa imi pazesc peretii :(
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:33, 13 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu apartine nimic firmei, firmei ii apartin numai sculele si muncitorii.

Cand ati dat banii au fost martori?
Ati solicitat bon sau factura pentru ce ati platit?
Aveti vreo dovada ca ati platit si cui ati platit?

Nu ii mai primiti in apartament, reziliati contractul, continuati lucrarile cu alta firma si asteptati sa fiti data in judecata de prima firma.

Dvs nu aveti ce TVA sa platiti, sunteti persoana fizica, suma din deviz trebuia sa contina inclusiv TVA-ul.

Cu toate ca este un litigiu civil daca va mai ameninta le spuneti ca le faceti plangere penala la parchet.

Ce scrie la obligatiile partilor in contract si la conditiile de reziliere?

PS: Daca aveti un telefon smart cu android (samsung, huawei, etc.), instalati o aplicatie care inregistreaza convorbirile telefonice, cautati in "magazin play" aplicatia "inregistrator de apel". daca este Iphone gasiti si in Appstore aplicatii similare. Inregistrarea poate fi folosita in instanta drept inceput de dovada pentru amenintare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va confruntati cu situatie delicata
Daca a fost depasit termenul contractual asumat ,puteti notifica oficial executantul cu obligatia respectarii clauzelor si termenilor asumati -sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Conditionat de clauzele contractual asumate pentru protejarea proprietatii si a investitiei,in calitate de proprietar aveti dreptul sa inlocuiti yala de acces in imobil
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cupcake
Pentru a adauga un mesaj apasati pe "Raspunde" si nu pe "Citeaza".
Aveti posibilitatea sa modificati mesajul timp de 30 minute prin apasarea butonului "Modifica" si apoi "Salveaza modificari".
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
cyan, moderator

Cand am dat banii, da, am avut un martor. Mi s-a spus ca dupa plata integrala imi vor face factura si pot achita tva-ul.
Am confirmarea ca le-am dat acesti bani in discutiile cu ei pe whatsapp, nu prea imi raspund la telefon, dar de acum voi inregistra tot.
Astazi daca nu le mai achit 2800, m-au amenintat ca desfac rigipsul de pe pereti.
De asemenea, devizul include si montajul parchetului si a plintei, pe care ulterior mi le-a asigurat firma de la care am achizitionat parchetul, iar renovatorii nu vor sa imi scada pretul acestor manopere care sunt subliniate in contract cu pret la mp.
La obligatiile partilor in contract scrie:
- lucrarile se executa la preturi de deviz stabilite in raport cu manopera pentru fiecare faza de executie in parte. Clientul va efectua plata esalonat, dupa incheierea fiecarei faze a lucrarilor, dupa terminarea lor. ( ei mi-au cerut anticipat de fiecare data)
-neexecutarea si nepredarea la termen a lucrarilor atrage obligarea antreprenorului la plata de daune-interese, care se stabilesc de comun acord la 10% din suma platita pana la data respectiva de client, precum si dreptul acestuia de a sista lucrarea si de a continua executarea ei cu alt antreprenor. (Termenul din deciz este 1.12.2017 :)) )
-neplata in termen a lucrarilor executate conduce la rezilierea contractului din partea antreprenorului, clientul fiind obligat la plata de daune reprezentand 10% din valoarea lor estimata de experti.
-in cazul in care partile isi incalca obligatiile, neexercitarea de partea care sufera vreun prejudiciu a dreptului de a cere executarea intocmai sau prin echivalent banesc a obligatiei, nu inseamna ca ea a renuntat la acest drept al sau.

Cam acestea ar fi. Nu stiu ce sa fac astazi. Am mai fost amenintata de ei acum ceva timp cand le-am reprosat ca au gresit un perete, au tipat ca inchid lucrarea dupa ce le dadusem peste 50% din suma, dar au continuat.
Nu stiu ce sa fac :( va multumesc inca odata!

Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
gi-jane2, moderator
Doamna, le comunicati pe un ton ferm ca din punctul dvs de vedere contractul este incheiat iar daca au de gand sa vina sa desfaca nu stiu ce pereti veti suna la nr de urgenta 112.

Nu trebuie sa va speriati si sa intrati in panica. Nu aveti nicio treaba cu TVA-ul. Cand le-ati dat banii partial in suma respectiva a intrat si TVA-ul. Persoanele fizice nu platesc separat TVA, nici la inceput si nici la sfarsit de lucrari!!

In mod sigur profita de dvs deoarece au sesizat ca nu sunteti in cunoastinta de cauza, probabil, (fac o presupunere nelalocul ei ptr care imi cer scuze anticipat), sunteti singura, poate si in varsta, au sesizat ca ati platit fara prea multe comentarii, sper ca intelegeti la ce ma refer...
Nu aveti un vecin, prieten sau o prietena mai "rea de gura" care sa va "sprijine" in discutiile cu indivizii? :)

Facturile nu se incheie la plata integrala, pentru orice ban incasat, chiar si 50 de bani, trebuie sa elibereze document justificativ de incasare, chitanta, bon fiscal, factura. La finalul lucrarii se poate face o reglare de costuri, daca este cazul.

Contractul are nr de inregistrare la firma sau este doar un contract cu o data de incheiere?

Nu exista exceptii, daca incaseaza bani fara documente justificative inseamna ca le-ar intra in contabilitate bani nefiscalizati.

Banii pe care i-ati dat pana acum nu se regasesc in contabilitatea lor ptr ca nu au emis document de incasare.

Le solicitati pe un ton ferm, fara sa va "pierdeti", sa va transmita astazi 10.01.2018, in termen de 1 (una) ora, pe email, factura si chitanta pentru sumele pe care le-ati achitat pana in prezent.

Le spuneti ca in cazul in care nu va transmit dovada incasarii banilor in termenul respectiv veti sesiza on-line ANAF-ul pentru incasarea banilor fara sa elibereze chitanta, si telefonic serv. de urgenta 112 pentru amenintari cu distrugerea locuintei personale.
.
Daca vor incepe cu amenintari le inchideti telefonul si sesizati ANAF-ul si politia.

Aia nu sunt meseriasi ci hoti! Iar hotii trebuie reclamati autoritatilor competente.

Incheiati lucrarile cu alta firma, nu s-au terminat firmele de constructii in RO!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2018
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Tva lucrare hidroizolatie??? catalinaionescu catalinaionescu Buna ziua! La blocul nostru s-a efectuat o lucrare de hidroizolatie. La prezentarea ofertelor in comitet, firma care a si executat lucrarea avea pretul si ... (vezi toată discuția)
Schimbare acoperis - inselaciune sau nu mitachealina mitachealina O firma de renovari in constructii ne-a schimbat acoperisul casei cu o echipa de 7 oameni. Oferta initiala a devenit cu 38% mai scumpa la sfarsitul lucrarii, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli reparatie acoperis de tigla geo28 geo28 Buna ziua,am niste nelamuriri legate de reparatia unui acoperis de tigla si de felul cum trebuie sa fie impartita pe apartamente contributia pentru acoperis, ... (vezi toată discuția)