avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Schimbare acoperis - inselaciune sau nu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Schimbare acoperis - inselaciune sau nu

O firma de renovari in constructii ne-a schimbat acoperisul casei cu o echipa de 7 oameni. Oferta initiala a devenit cu 38% mai scumpa la sfarsitul lucrarii, argumentandu-se ca in constructii este normala o diferenta/eroare de calcul de 20%.

Aproximativ 80% din plata s-a facut cash, dar fara nici o chitanta. Am cerut factura, dar nu am primit. Mai avem o restanta de plata de 10.000 lei, neavand suma finala ceruta, suma pentru care am facut o hartie scrisa de mana cum ca va fi platita prin banca. Datele de cont sunt ale concubinei sefului.

Intrebarea mea este urmatoarea: este legal sa faci o oferta (fara a scrie un contract scris in prealabil) si sa pretinzi la sfarsit o marire de pret fara a fi de acord de la inceput? Este in regula ca o firma sa lucreze la negru fara factura, cand acest lucru este cerut de catre beneficiar? Mentionez ca avem oferta scrisa pe whatsapp, dar doar atat.

Ce anume ar trebui facut in acest caz, ce institutii se pot sesiza si ce consecinte ar putea avea acest prestator de servicii in cazul unui litigiu? Poate acesta sa nu mai recunoasca plata facuta cash in ziua terminarii lucrarii?

Daca eu refuz sa platesc aceasta restanta de plata in contul concubinei, pot pe baza legala sa ii cer contul lui personal sau al firmei lui pentru a efectua plata, chiar daca am facut o hartie scrisa de mana ca se va achita in acel cont? Cum ar trebui procedat?

Va multumesc pentru indrumare.
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
mitachealina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 18:30, 13 Mai 2023
Trebuia sa intrebati asta inainte de a da vreun ban sau de a se apuce de lucrare....
Macar lucrarea este ok, a trecut testul a macar o ploaie?

Cat despre bani... acum depinde de dvs. cum puneti problema, cum discutati cu dumnealor...
O idee ar fi sa faceti reclamatie la ANAF pentru plata fara factura plus la ITM pentru ca banuiesc ca cei ce au lucrat la dvs. nu aveau contract de munca...
Cat despre ultima plata... eu nu as mai plati nimic fara factura dar cu o conditie, sa fie acoperisul gata.
I-as opri ca si garantie in caz ca mi ploua in casa si am ceva de reparat... darasta depinde de dvs., de curajul dvs. de a pune problema asa pentru ca banuiesc ca domnul nu face asta pentru prima data...
Ultima modificare: Luni, 8 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
Este culpa dv ca si beneficiar ca ati acceptat executarea de lucrari fara incheierea de document de prestari servicii cu executantul,cu termene ,mod plata ,garantie
Este in regula ca o firma sa lucreze la negru fara factura, cand acest lucru este cerut de catre beneficiar?

daca ati constatat ca executantul =firma intelege sa execute lucrare fara incheiere documente legale,trebuia sa realizati ca are un interes care s-a dovedit la final prin majorarea sumei initial convenite
Nu este legal ca o persoana juridica sa presteze servicii fara sa inregistreze in contabiliate documente aferente
Sesizati initial protectia consumatorului,ANAF
Ma scuzati, am vrut sa spun "cand acest lucru nu este cerut de beneficiar", adica cu alte cuvinte firma refuza sa intocmeasca factura fiscala pentru executarea lucrarii. Este intr-adevar greseala noastra ca nu ne-am interesat ce acte sunt necesare pentru prestarea de servicii intre persoane fizice, dar firma avea foarte multe recenzii bune de la alti beneficiari, si am mers pe incredere. MARE GRESEALA!

As dori totusi sa stiu daca, in conditiile date, aceasta firma avea dreptul sa creasca pretul din oferta initiala cu aproape 40% si daca suntem oarecum obligati sa-i platim restanta, neavand un contract de prestari servicii sau un deviz initial? Eventual ce temei legal am putea folosi pentru aceasta?
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
In mod normal trebuia sa faceti la inceput un contract cu date de identificare, termene si pret. Platile partiale se fac in functie de stadiul fizic realizat astfel incat ei sa aiba de primit bani si nu sa va munceasca pentru atingerea stadiului fizic. Atentie ca ei cu incasarile cauta sa devanseze stadiul fizic si sa primeasca bani pentru ce nu au facut. Acum in functie de stadiul fizic realizat puteti eventual sa opriti temporar platile. Presupun ca ati notat ceva date de identificare a firmei si/sau persoanelor. Increderea trebuie sa fie moderata si nu oarba. Si review-urile pot fi fake. Cautati sa va strangeti dovezi pentru un eventual litigiu sau reclamatie la organele statului. Succes!
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2023
ibn, utilizator
Firmele sunt obligate sa emita bon/factura pentru banii incasati, chiar daca beneficiarul nu doreste asta, altfel face evaziune fiscala ( primeste banifara sa-i declare in actele contabile si sa achite taxe pentru ei...).

Legat de sumele platite fara chitanta... in caz de proces o sa fie cuvantul dvs. contra lor, fara martori sau acte... si o sa decida instanta...
Ofertele se pot face si verbal, nu neaparat in scris... dar inainte de a te apuca de treaba semnezi un contract, faci un deviz... si pot fi si costuri suplimentare daca creste pretul materialelor, apar lucrari de care nu se stia la inceput... dar si astea trebuie puse pe hartie si acceptate de beneficiar...

Legat de ultima suma de plata, cei 10000... iar o sa aveti o problema si aici pentru ca ati semnat acea hartie de mana de care se pot folosi si apune ca au prestat lucrarea dar nu au primit niciun ban pe ea ( nu o sa recunoasca banii primiti ) si se vor folosi de ea, hartia de mana. pentru a recupera si aceasta suma...

Nu cred ca sunt la prima fapta si au gandit ( sau ajutati sa gandeasca ) bine treaba...

Acum vedeti stadiul lucrarii, faceti plangere si la ANAF pentru sumele platite pentru care nu ati primit factura, la ITM pentru ca banuiesc ca nici lucratorii nu erau angajati cu contract de munca, cereti si sfatul unui avocat legat de acea hartie de mana, ce valoare juridica are ai decideti ce faceti...

Alte discuții în legătură

Lucrare efectuata fara factura liviupaun liviupaun am lucrat la cineva intr-o casa,la final am facut un act de mana in care scrie ca el are sa-mi de-a 14000lei,din care mi-a dat 10000lei,restul verbal mi-a ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit platit de 2 ori? laurmed laurmed Buna seara la toata lumea, as dori daca se poate un raspuns pe care greu l-am cam primit la problema cu impozitul pe venit..........ce face un cabinet ... (vezi toată discuția)
Pfa lucianclaudiu.ioaniciu lucianclaudiu.ioaniciu BUNA, Ma numesc lucian si am infiintat de curand un Pfa. Sunt la inceput si as dorii sa stiu cum se complecteaza chitantierul si facturierul? Va multumesc? (vezi toată discuția)