avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prelungirea activitatii dupa varsta de pensionare.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prelungirea activitatii dupa varsta de pensionare.

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema si as avea mare nevoie de un sfat din partea cuiva care sa aibe cunostinte juridice.
De la varsta de 25 de ani, lucrez in cadrul unei agentii Loto. Anul acesta, in noiembrie, implinesc varsta de pensionare. Datorita situatiei famliale grele (sotia bolnava de o boala incurabila, un fiu somer), as dori fie sa continui activitatea, fie ca salariat, fie sa ies la pensie, dar sa continui sa lucrez in cadrul companiei. Din punct de vedere legal, este posibila vreuna dintre variante?
Stiam ca, printr-o lege data acum cativa ani, pensionarea la limita de varsta a devenit obligatorie si ca nu se mai poate cumula pensia cu salariul.
S-a modificat intre timp legea? In ce sens?
Angajatorul, la cererea angajatului, poate sa ii prelungeasca acestuia contractul de munca dupa implinirea varstei de pensionare? Daca da, pe perioada determinata sau nedeterminata?
Daca ies la pensie, mai pot incheia cu angajatorul un contract de munca? Se poate cumula pensia cu salariul?
Ii rog pe cei care vor binevoi sa imi raspunda, sa imi indice si temeiurile legale (legea nr. ..., art. nr. ...), pentru cazul in care voi depune o cerere la companie in acest sens.
Va multumesc anticipat si astept cu interes si recunostinta raspunsurile Dumneavoastra.
Teodor
Cel mai recent răspuns: TeodorMar , utilizator 12:33, 13 Mai 2015
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

Prin urmare, persoanele pensionate pentru limita de varsta pot cumula pensia cu salariul, indiferent de cuantumul pensiei incasate si indiferent de sectorul de activitate, bugetar sau privat.
In acest sens, se va putea incheia orice tip de c.i.m., cu norma intreaga sua cu timp partial , pe durata determinata sau nedeterminata.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul pe care mi l-ati dat, si care m-a mai linistit.
Sper sa nu abuzez de bunavointa dumneavoastra daca va mai adresez o intrebare. Cand voi implini varsta legala de pensionare, este obligatoriu sa ies (sa fiu scos) la pensie? Sau de comun acord cu angajatorul, as putea sa imi continui activitatea, urmand sa ies la pensie mai tarziu?
Din Codul Muncii
art.56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
.....
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
....
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


Prin urmare, la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare c.i.m. va inceta de drept.
In situatia in care angajatorul doreste sa continuati activitatea atunci va decide incheierea unui nou c.i.m.
Cel mai bine este sa fiti si pensionar pentru limita de varsta si salariat si sa cumulati pensia cu salariul.
Buna ziua,
Inca o data va multumesc pentru ajutor. Acum stiu ce am de facut. Pentru cei profani intr-ale legii, activitatea Dumneavoastra si a colegilor Dumneavoastra pe acest site este un lucru extraordinar!
Cu deosebita stima,
Teodor

Alte discuții în legătură

Functionar public, contract de munca dupa pensionare getaoancea getaoancea Sunt functionar public si urmeaza sa ies la pensie la limita de varsta si stagiu complet de cotizare. Stiu ca in acest caz contractul de munca inceteaza de ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca dupa pensionare luminita_l luminita_l Buna ziua, am 60 ani,lucrez intr-o institutie publica,doresc sa stiu daca dupa pensionare mai pot lucra in aceias institutie, daca exista un act normativ in ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)