avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer/donatie actiuni Fondul Proprietatea OMV Petrom
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer/donatie actiuni Fondul Proprietatea OMV Petrom

Buna ziua. Cum se pot dona actiuni Fondul Proprietatea OMV Petrom ? O ruda a mea de gradul 1 vrea sa-mi doneze cateva actiuni, a fost la Depozitarul Central, a obtinut extras de cont dar la notariat nimeni nu poate sa faca un act de donatie cu care sa mearga inapoi la Depozitarul Central sa realizeze transferul/donatia catre mine.
Am gasit pe site-ul: [ link extern ]
"Efectuarea transferurilor directe intre rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv Inapoi

Depozitarul Central poate opera transferuri directe de proprietate asupra instrumentelor financiare cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

partile sunt rude sau afini pana la gradul patru inclusiv;
nici una dintre partile implicate intr-o tranzactie de acest gen nu este sau, ca rezultat al unei astfel de tranzactii, nu devine actionar semnificativ;
volumul cumulat al acestor tranzactii sa nu depaseasca intr-o perioada de 12 luni 1% din numarul total al valorilor mobiliare de acelasi tip si de aceeasi clasa, puse in circulatie de emitentul respectiv;
actul incheiat între partile mentionate sa fie autentificat de un notar public.

Operarea transferurilor directe intre rude sau afini pana la gradul al patrulea, la cererea partilor implicate, se realizeaza la sediul Depozitarului Central, in baza urmatoarelor documente:

cererea uneia din partile implicate in tranzactie sau a mandatarului acestora pentru efectuarea transferului;
actele de identitate ale partilor implicate in tranzactie si/sau al mandatarilor acestora;
actul translativ de proprietate autentificat de un notar public si, dupa caz, actele doveditoare ale gradului de rudenie;
dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de transfer direct.

In vederea efectuarii transferurilor directe intre rude sau afini pana la gradul al patrulea, documentele mai sus mentionate pot fi transmise Depozitarului Central si prin intermediul Postei cu scrisoare recomandata (cu confirmare de primire) transmisa la sediul Depozitarului Central din Bulevardul Carol I nr 34 - 36, sector 2, etaj 8, cod postal 020922, Bucuresti."

Dar niciun notariat din Bucuresti nu vrea/nu stie sa faca un astfel de act de donatie !:frantic:
Cel mai recent răspuns: Rookie , utilizator 11:37, 28 Septembrie 2015
1.
In principiu nu cred ca un Notar nu poate/nu vrea sa autentifice un Act de donatie a dreptului de proprietate asupra unor valori mobiliare;
2.
Daca totusi nu gasiti un Notar, fie:
a/ dati-mi un mesaj privat;
b/
mergeti la Notar cu un text redactat de Dvs. cu denumirea de "Declaratie pe proprie raspundere" prin care donatorul declara ca doneaza cu titlul gratuit ceea ce doriti;
totodata pregatiti si un alt text redactat de Dvs. cu denumirea de "Declaratie pe proprie raspundere" prin care donatarul declara ca accepta cu gratitudine donatia a ceea ce doriti;
\"Dar niciun notariat din Bucuresti nu vrea/nu stie sa faca un astfel de act de donatie !\"

Ei stiu foarte bine, dar nu vor. Daca le spuneati ca ruda Dvs. vrea sa va transfere 0.99% din OMV Petrom, sa vedeti ce le sclipeau ochii.

Ma lovesc de aceeasi problema - transferul prin donatie a \"resturilor\" de actiuni detinute la SIF-uri de catre parinti (in viata) si bunici (decedati) catre mine, s-ar strange poate 100-150 de actiuni la fiecare SIF cu ce mai am si eu. Nu numai ca sunt milioane de actiuni probabil diseminate in acest mod intre sute de mii de romani, dar aceste actiuni genereaza dividende. Asa infime cum sunt ele, sunt numai bune pentru a da motiv ANAF-ului sa ceara CASS si alte nebunii.

Poate o sa reusesc sa o rezolv \"lipind\" aceasta operatiune de una mai importanta, cum ar fi un act de donatie apartament. Cu rudele decedate este mult mai greu, actele vechi de mostenire de regula includ doar imobile/terenuri nu si aceste actiuni (pe care multi nici nu sunt constienti ca le detin, unele au fost date ca dividende la cupoanele anilor '90)

Si inca o chestiune: daca in cazul mostenirilor este complicat, putand fi si alte parti interesate, donatiile intre afini direct la sediul Depozitarului Central ar fi perfect posibile. Ar dura 20-30 de minute. Dar Depozitarul Central, ca multe alte institutii, isi legifereaza propriile proceduri asigurand ca peste ani cineva, vreun baiat cu carte (3 asi si 2 popi), o sa puna mana pe acele actiuni uitate.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2015
Rookie, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de actiuni de la fondul proprietatea atraian atraian O ruda prin alianta a sotiei mele are pe numele sau un atestat (eliberat de Depozitarul Central) pentru un numar de actiuni de la Fondul Proprietatea, pe care ... (vezi toată discuția)
Certificat de acționar peco Ivan camelia 12 Ivan camelia 12 Bună ziua. Am un certificat de acționar Peco Timiș. Cum se poate valorifica? Sau cum se procedează firma fiind preluata de OMV Petrom? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Am gasit un certificat din 1996 cu actiuni la peco brasov. IulianqpXD IulianqpXD Am gasit un certificat din 1996 cu actiuni la Peco Brasov cu 88 de actiuni,acum ele apartin OMV Petrom. Ce valoare au actiunile? Se pot vinde? In loc ... (vezi toată discuția)