avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare sau donatie?

Buna dimineata.
Bunicii mei ar dori sa fie siguri ca locuinta pe care o poseda va intra, dupa moartea lor, in posesia mea.
Ca si mostenitor legal, in acest moment este tatal meu. Mentionez ca am si un frate.
Care ar fi cea mai simpla si putin costisitoare metoda pentru ca bunicii sa imi poata lasa mie locuinta: donatie sau act de vanzare-cumparare?
In cazul in care se face act de vanzare-cumparare se poate plati un pret sub nivelul pietei pentru a plati taxe mai mici?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: remus_agigea , utilizator 16:00, 25 Mai 2015
Donatia poate fi atacata de mostenitorii rezervatari(in speta tatal dvs.)in ce priveste rezerva succesorala,daca donatia incalca rezerva succesorala.Cel mai sigur este o vanzare-cumparare pur si simplu,cu plata pretului la nivelul pietii.
Buna ziua.
vanzarea-cumpararea imobilului este cea mai sigura solutie, insa daca se plateste efectiv pretul . in caz contrar, actul poate fi atacat in instanta.
puteti cumpara imobilul cu pretul minim prevazut de ex , in grila notarilor .
Multumesc pentru raspunsuri.
Gasesc totusi in Art. 1222 Cod civil

"În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate"

Aceasta exceptie facuta la vanzarea intre rude nu s-ar extrapola si in faptul ca actul de vanzare-cumparare nu ar putea fi contestat?
Trebuie sa aveti in vedere si preved.art.1.665(2)"De asemenea, daca prin lege nu se prevede altfel,vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului,incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la o vanzare."
dar clauza de rudenie din Art. 1222 Cod civil nu suprascrie art.1.665(2)?
In caz ca nu, cum se masoara pretul "atat de disproportionat"?

Multumsc

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac? tatal a instrainat casa surorii vitrege rancztibor rancztibor tatal meu a instrainat casa nu stiu in ce forma v/c sau donatie sorei mele vitrega eu sint singulul fiu din prima casatoria din a doua casaterie a tatalui nu ... (vezi toată discuția)
Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil Cristi M. Cristi M. Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015. Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad. Valoarea ... (vezi toată discuția)