1. Din Codul muncii:
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
...
2. - Indiferent de cel fel de contract individual de munca (CIM) este )pe perioada determinata sau nedeterminata se poate stabili o perioada de proba.
- In aceasta perioada de proba oricare dintre parti (angajatorul sau salariatul) poate sa notifice incetarea CIM fara a fi necesara mativarea acestei decizii.
3. - Daca incetarea CIM se face la initiativa angajatorului veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 de luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.
@ karl_holcroft
Art.31 alin.3 C.mun. este temeiul de drept al incetarii raportului de munca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proiba.
Numai in situatia in care initiativa apartine angajatorului se poate beneficia de somaj.
Da, angajatorul a anuntat ca doreste intreruperea colaborarii.
Data de facto ar fi 15.05 (data de incepere a fost 16.02) iar angajatorul a cerut ca ultima zi sa fie 22.05 pentru a se plati si concediul(?!)
Pe toata aceasta durata, nu s-a beneficiat de nicio zi de concediu la cerere, numai de zilele libere legale.
Asadar, in aceast cauza, ar fi de primit banii pe concediu si pe cele 5 zile insa angajatorul incearca sa uite acest lucru.
Cum s-ar putea riposta la aceasta tentativa, de obtinere a unui avantaj ilegal,de catre angajator, dupa parerea mea?
1. Ultima zi in care se poate emite decizia de incetare a c.i.m. , in baza art.31 alin.3 C.mun., este data de 18.05.2015.
In data de 22.05 , incetarea c.i.m. poate avea loc nuami in conditiile prevazute de art.55 C.mun.
2. Art.146 C.mun.
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Prin urmare, compensarea zilelor de CO neefectuate este posibilă în cazul încetării contractului individual de muncă, indiferent de perioada lucrata la acel angajator si indiferent de durata timpului de munca mentionata in c.i.m.
3. Prin urmare, puteti promova o actiune in instanta impotriva fostului angajator in situatia in care nu va compenseaza in bani CO neefectuat.
Actiunea se va depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare de timbru.
De asemenea , puteti sesiza ITM-ul si/sau apela la procedura medierii.
Multumesc.
Scuze pentru franturile de informatii pe care le dau insa astazi am luat cunostinta despre dorinta angajatorului, evident, ca nu exista nicio notificare scrisa pana in momentul de fata.
Asadar:
Eu ar trebui sa merg la serviciu inclusiv 18.05?
Daca nici atunci nu primesc instiintarea scrisa despre intentia (dorinta) angajatorului?
Evident, ca nu se va pune problema sa solicit, din initiativa proprie, incetarea colaborarii intrucat personal nu consider ca mi se poate reprosa ceva ci doar am fost la momentul si locul nepotrivite (postul este de Export Manager la o companie de distributie cherestea, of-ul patronului francez este ca nu s-au vandut eventual 5 containere saptamanal, ci s-a incheiat doar un singur contract ptr livrarea a trei containere in vederea testarii calitatii produsului de catre client, cu toate ca am dezvoltat o baza de date de potentiali clienti, identificati exclusiv prin forte proprii-cautare pe internet, utilizarea cunostintelor la Camera de Comert- contactati, purtat discutii despre promovarea produselor firmei, de ce calitatea noastra este cea mai buna, etc, am primit rfq iar feed-back-ul in urma cotatiilor a fost unul negativ...)
Sper sa nu va fi plictisit cu detalii, insa in felul acesta, va pot oferi o imagine completa asupra situatiei.
Multumesc anticipat ptr raspuns la intrebarile de la inceputul acestui mesaj