Sunt in situatia in care am mai multe creante neancasate, pana in 10.000 lei, catre mai multi clienti, pentru care am hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, am demarat executarea si nu au fost identificate bunuri pentru a fi executate. S-a tot insistat in executare de aproape trei ani, dar fara succes. Ce se poate face in aceasta situatie pentru a-mi putea ajusta baza impozabila de tva si a deductibiliza cheltuielile cu scoaterea lor din evidenta?
4118 =4111 pana in momentul in care aveti hotarare judecatoreasca
654 =4118 deductibil , doar daca aveti hotararea judecatoreasca
-----------------------------------------------------------------------------------
Va rog sa-mi spuneti de ce este deductibila cheltuiala? Care este baza legala?
Cod Fiscal , Art 21 alin n) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
Deci cheltuielile sunt deductibile numai daca se afla in cele patru situatii prevazute la art 201, lit n.
Intrebarea mea initiala se referea la situatia in care societatile nu sunt in procedura de insolventa, s-a castigat in instanta debitul si nu am ce executa de o anumita perioada de timp si nici nu am un debit de peste 10.000 lei sa pot incepe eu respectiva procedura.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.